Παρουσίαση του έργου του δρος Αλέκου Φλωράκη: «Το Προσκύνημα της Παναγίας Τήνου. Μελέτη Θρησκευτικής Ανθρωπολογίας- Λαογραφίας» από τους Φίλους της Τήνου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών, στην Αθήνα, και με πρωτοβουλία του υπερδραστήριου συλλόγου «Οι Φίλοι της Τήνου», παρουσίαση του δίτομου έργου του κ. Αλέκου Ε. Φλωράκη, δρος εθνολόγου-λαογράφου, με τίτλο: «Το Προσκύνημα της Παναγίας Τήνου. Μελέτη Θρησκευτικής Ανθρωπολογίας- Λαογραφίας», προϊόν επετειακής έκδοσης του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, για τα 200 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μ. Δάμπαση για τις Θεομητορικές εορτές στην Τήνο και τις σχετιζόμενες με την εύρεση της Ι. Εικόνας της Μεγαλόχαρης, σε παραγωγή του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Τήνου”, κ. Νίκο Αλογοσκούφη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου , κ. Δωρόθεο Β΄, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Τήνου Νάξου, κ. Ιωσήφ, την Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου κα Αναστασία Δεληγιάννη, τον Δήμαρχο Τήνου, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, τον Αντιπρόεδρο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. κ. Δημήτριο Λούβαρη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, κ. Φίλιππο Πιέρρο. Το πάνελ συντόνισε η υπάλληλος του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού κυρία Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου.
 Ο κ. Πιέρρος στον χαιρετισμό του έκανε τέσσερα σχόλια, τα οποία συνοψίζονται ως ακολούθως:  
1. Το δίτομο έργο αποτελεί έξοχο δείγμα ερευνητικής τεκμηρίωσης, αναλυτικού βάθους, εξαντλητικής ανάλυσης των πηγών, χωρίς θρησκοληπτικές εξάρσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συγγραφέας ορθώς επισημαίνει ότι η ορθόδοξη πατερική θεολογία δεν στηρίχτηκε ποτέ στην θαυματολογία. Και οι περιπτώσεις ιεροφάνειας αναλύονται περισσότερο ως ατομικές εμπειρίες, ως εκφράσεις πίστης και προσωπικής πνευματικής επαφής με τα θεία.
2. Το δεύτερο στοιχείο της προστιθέμενης αξίας του έργου είναι το γεγονός ότι τεκμηριώνει και καταγράφει με απαράμιλλη γλαφυρότητα το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το Ιερό Προσκύνημα της Ευαγγελίστριας αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί, κύριο γνώρισμα της τοπικής ταυτότητας. Ένα είδος αυτοπροσδιορισμού ενός λαού. Αυτό όμως, όλοι αντιλαμβανόμαστε, επιβάλλει και ένα καθήκον. Αυτό της ουσιαστικής αξιολόγησης/εμβάθυνσης/προσέγγισης της σχέσης μας με την Μεγαλόχαρη, της ανάλυσης του άρρηκτου ψυχικού δεσμού με θρησκευτικούς, κοινωνιολογικούς και λαογραφικούς όρους και όχι διαστρεβλωτικά φετιχιστικούς. Αυτό το καθήκον επιτελεί και το έργο του κ. Αλέκου Φλωράκη.
3. Το τρίτο στοιχείο, πλεονέκτημα του έργου του κ. Φλωράκη είναι οι πολλαπλές αναφορές σε ξένους επισκέπτες και αναλυτές και στις σχετικές τους καταγραφές και εμπειρίες. Ενισχύει έτσι το βάρος και την αξιοπιστία της έρευνάς του και τιμά τους κανόνες της σύγχρονης τεκμηρίωσης.
4. Ένα τελευταίο σχόλιο. Ο συγγραφέας ορθώς επισημαίνει ότι η εύρεση της εικόνας ανεφοδίασε πνευματικά και οικονομικά το νησί, έδωσε νέα ώθηση στις χειροτεχνίες του, διέσωσε τον εμποροαστικό χαρακτήρα της Χώρας και ανέστειλε τις μεταναστευτικές τάσεις. Ίσως. Όμως στις αρχές του 21ου αιώνα επιβάλλεται κατά την ταπεινή μου γνώμη ένα reset, ένα re-start. Μακριά από μονοθεματικές καταστάσεις, με αξιοποίηση των παντοειδών πολιτιστικών αποθεμάτων της Τήνου και εκμετάλλευση δημιουργική όλων των πολιτιστικών διαδρομών (Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Ναός της Ευαγγελίστριας, Αρχαιολογικό Μουσείο και αρχαιολογικοί χώροι, Ουρσουλίνες, Ι. Μονή Κεχροβουνίου, παραδοσιακοί οικισμοί και άλλοι μουσειακοί χώροι, Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών Μαρμαροτεχίας Πανόρμου Τήνου, Μουσείο Μαρμάρου, Μουσείο Κώστα Τσόκλη κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.). Η Τήνος έχει πλούσια, εξαιρετικά πλούσια αποθέματα και η αξιοποίηση τους θα έχει πολλαπλές ευεργετικές επιπτώσεις.