Ιστορικό

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το “ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” (Ι.ΤΗ.Π.) ιδρύθηκε το 2002 από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, από το οποίο και στηρίζεται.

Σκοπός του είναι η έρευνα, η μελέτη και η προβολή της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της παράδοσης της Τήνου.

Διαθέτει σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων και αποτελεί το κέντρο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού.

Το “Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού” στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο, πλήρως ανακαινισμένο, που δεσπόζει στην προκυμαία της Χώρας της Τήνου. Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1925 για να στεγάσει το μεγάλο ξενοδοχείο του Αργύρη Βιριδάκη, το οποίο πέρασε το 1932 στην ιδιοκτησία του Βολιώτη επιχειρηματία Πολυμέρη. Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου το αγόρασε το 1977. Το 1994 ξεκίνησε η μελέτη και στη συνέχεια οι εργασίες για την αναπαλαίωσή του.

Το Σεπτέμβριο του 2001 έγιναν τα εγκαίνια της μεγάλης εκθεσιακής αίθουσας του Ι.ΤΗ.Π., με την έκθεση για τα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα Τήνιου ζωγράφου Νικολάου Γύζη. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, που αποτέλεσε την αρχή της πορείας του Ιδρύματος προς την επίτευξη των στόχων του.Από τον Ιούνιο του 2002 άρχισαν να λειτουργούν και οι συνεδριακές του αίθουσες, οι χώροι υποστήριξης και η αίθουσα διαδικτύου, φιλοξενώντας ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Από τον Οκτώβριο του 2002, με τη δημοσίευση του Οργανισμού του, λειτουργεί πλέον και επίσημα, ως κοινωφελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.