ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ (1935 – 2017)

Πυρ, γυνή και θάλασσα εποίησαν την ψυχή μου

Έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής, ζωγραφικής στο βυθό

 

Ο Γ. Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλομοχώρι της Μάνης το 1935 και εκεί ετάφη, σύμφωνα με την επιθυμία του, όταν έφυγε από τη ζωή στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. και την τελείωσε το 1965. Το 1971 διορίστηκε Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Δίδαξε Γλυπτική σε περισσότερους από τριακόσιους σπουδαστές σ´ αυτά τα 30 χρόνια, οι οποίοι σήμερα είναι καλλιτέχνες, ειδικευμένοι τεχνικοί αρχαιολογικών χώρων και ελεύθεροι επαγγελματίες μαρμαρογλύπτες που συνεχίζουν την παράδοση του ιερού νησιού της Τήνου, πρώτου και μεγαλύτερου λίκνου της νεότερης Ελλάδας στην Τέχνη και ειδικά στη Μαρμαροτεχνία.

Χιλιάδες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο του Αιγαίου έπλαθε τα αγάλματά του. Εκατοντάδες ώρες στους βυθούς ζωγράφιζε τοπία από το 1967 ως το 2015. Εκεί, βιωματικά, μέσα στον αφιλόξενο και μυστηριώδη βυθό, καθώς πίστευε ότι αληθινό έργο τέχνης είναι αυτό με το οποίο έχει ταυτιστεί ο δημιουργός του. Την υποβρύχια ζωγραφική την έκανε από εσωτερική ανάγκη να αποδώσει τα συναισθήματα του λαθραίου επισκέπτη του βυθού, που “κλέβει” μέσα στο φόβο κάτι από την ανείπωτη ομορφιά αυτού του ξένου κόσμου.

Η Γλυπτική ήταν για τον Μανιατάκο «ανθρωποκεντρική και έφηβη». Θεωρούσε ότι το γυμνό ανθρώπινο σώμα είναι ό,τι πολυπλοκότερο υπάρχει για τον καλλιτέχνη, γιατί, πέραν του αυστηρού σχεδίου της αμφίπλευρης ισοτιμίας της φύσης, είναι και το ξεχωριστό πνεύμα κάθε ανθρώπου που πρέπει να ερμηνευτεί εικαστικά πάνω στην ύλη, μια ύλη διαφορετική από τη σάρκα. Η δουλειά στον ήλιο είναι το ευγενέστερο και πιο σίγουρο τμήμα της πλαστικής, δουλεύοντας τη φόρμα στο πέρασμα του φωτός προς τη σκιά.

Στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει μέρος του έργου του Γιάννη Μανιατάκου σε γλυπτά, ζωγραφικούς πίνακες στη στεριά (πορτρέτα, γυμνά, τοπία) και στο βυθό της θάλασσας.

 

 

“Η τέχνη είναι εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου ανέκαθεν και θα είναι ως το επέκεινα. Γιατί ο άνθρωπος ψυχανεμιζόμενος τα Θεία, θέλει μέσω των ορατών προσωρινών να κοινωνεί με τα Αόρατα και Αιώνια που κυβερνούν τον Κόσμο.

Αφήστε ανοιχτά τα μάτια και τις ψυχές σας.”  (Γ. Μανιατάκος)

 

Οργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Επιμέλεια έκθεσης: Θοδωρής Μανιατάκος

Συντελεστές: Μ. Παπαδημητρίου, Κ. Παπαγεωργίου, Ι. Κουλοχέρη

Χορηγός: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Υποστήριξη: Fast Ferries, Karavias

ΗΜ/ΝΙΑ

26 Αυγ 2017
Παρήλθε!

ΩΡΑ

8:00 pm - 11:00 pm