Σεμινάριο εκπαιδευτικών εργαστηρίων

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ »

α) ΕΝΗΛΙΚΩΝ

β) ΜΑΘΗΤΩΝ Δ’, Ε’, ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού φιλοξενεί πολυποίκιλες δραστηριότητες που καθοδηγούν μικρούς και μεγάλους σε διάφορα «μονοπάτια τέχνης».

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Η διάρκεια του σεμιναρίου στο εργαστήρι τέχνης του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού θα είναι 4 μήνες. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στον 1ο όροφο του Ι.ΤΗ.Π. σε δύο τμήματα, Τετάρτη 5:15 – 7:45 μ.μ. και Παρασκευή 5:15 – 7:45μ.μ.

Έναρξη: 6/12/2017, στις 17:15. Εγγραφή στο Ι.ΤΗ.Π.: 2283029070, [email protected]

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δεκέμβριος 2017 μαρμαρογραφίες, μονοτυπίες της στιγμής!
Ιανουάριος 2018 χειροποίητο χαρτί, χρήση διαφόρων υλικών
Φεβρουάριος –Μάρτιος 2018 κατασκευή βιβλίου – πολύπτυχο, έγχρωμη ξυλογραφία, συνάντηση με την XΑΡΑΚΤΙΚΗ ως εργαλείο επικοινωνίας, δοκιμής, εκμάθησης κανόνων, δημιουργικής έκφρασης, εμπειρίας, δημιουργία αντιτύπων, δοκιμίων, αριθμημένων χαρακτικών έργων.

Το παραπάνω πρόγραμμα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί στην πορεία του σεμιναρίου, ανάλογα με τις εστίες ενδιαφέροντος.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση νέων τρόπων οπτικής επικοινωνίας, παρατήρησης, αντίληψης, σύνθεσης, δημιουργικής συνθήκης, εικαστικής προσωπικής έκφρασης.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΟ

Τα Σάββατα τα παιδιά περπατούν σε μονοπάτια τέχνης στο Ίδρυμα Τηνιακού πολιτισμού. Μια σειρά αυτοτελών εκπαιδευτικών εικαστικών συναντήσεων, δημιουργικών δραστηριοτήτων με διαφορετική θεματική κάθε φορά, διεξάγονται στον 1ο όροφο του μεγάρου και αφορά μαθητές Α/θμιας Εκπ/σης, τάξεων Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικών Σχολείων της Τήνου.

(Θα δημιουργηθούν ομάδες των 10 ατόμων και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας). Από το ΙΤΗΠ θα ανακοινωθεί σχετικό πρόγραμμα.

Τα παιδιά της Δ’ Δημοτικού έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς (διαδρομές στην Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη), γνωρίζοντας την καλλιτεχνική δραστηριότητά τους.

Τα παιδιά της Ε’ Δημοτικού, αφού συζητήσουν για τις περιόδους της ζωής (ζωή, έρωτας, θάνατος) του τραγικού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, γνωρίζουν την τέχνη του ως θεατές και ως δημιουργοί και εκφράζονται με δικά τους έργα. Μέσα από αυτή την δράση θα έχουν μάθει από μικρή ηλικία για το φαινόμενο «ΧΑΛΕΠΑ» έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής γλυπτικής !

Τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης εμπνέονται με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Θα χρησιμοποιηθούν ποικίλα υλικά και τεχνικές, θα ανακαλύψουν το λεξιλόγιο της ζωγραφικής.

Έναρξη: 9/12/2017. Εγγραφή στο Ι.ΤΗ.Π.: 2283029070, [email protected]
μέχρι Πέμπτη 7/12/2017. Είσοδος ελεύθερη, αλλά με προεγγραφή.

Επιτρέπεται:

μπόλικη φαντασία
ελεύθερες κινήσεις στην ζωγραφική επιφάνεια
έντονα αντιθετικά χρώματα
φώτα-σκιές
να φωτογραφίζουμε
να γράφουμε τις σκέψεις μας
να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας στον καμβά

Απαγορεύονται:

οι περιοριστικές γραμμές
ο φόβος
η γόμα
να λερώνουμε τον χώρο που μας φιλοξενεί

Στόχος του σεμιναρίου: Να ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφραστούν μέσα από τις εικαστικές τέχνες, (έχει βιωματικό χαρακτήρα) αλλά και να επικοινωνήσουν ως ομάδα, (συμμετοχική διαδικασία, διαμεσολαβητικό χαρακτήρα).

Στο τέλος του σεμιναρίου όλες οι δημιουργίες θα ενωθούν, θα εκτεθούν στο χώρο του μεγάρου, συνθέτοντας ένα συνεργατικό παζλ χρωμάτων!

Υπεύθυνη των σεμιναρίων ενηλίκων και παιδιών, είναι η κα Αναστασία Χατζίρη εικαστικός-εκπαιδευτικός.