“Head & Hand / Καιρός” της Κυριακής Κώστα, εκδηλώσεις 17-19/9/2021

Head & Hand / Καιρός

Κυριακή Κώστα

17, 18, 19.9.2021

Επιμέλεια: Σοφία Ελίζα Μπουράτση

Συνδιοργάνωση

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Σύλλογος Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»

Σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου

 

Παράλληλο πρόγραμμα

οι άνθρωποι

ο τόπος τους

η φροντίδα των κοινών

& η σύγχρονη τέχνη

 

Με ενδιαφέρει ο ρόλος του παρατηρητή, οι συνέργειες και η συμμετοχική διαδικασία αντί του δημιουργού. Οι τεχνίτες προσδιορίζουν τον ενδιάμεσο χώρο αναμεσά στον καλλιτέχνη και στο έργο. Αυτή η αυθόρμητη εργασία του τεχνίτη, η αισθητική του, η τεχνική του προσέγγιση, με στόχο την λειτουργικότητα, ο δικός του τρόπος σκέψης, «με τα χέρια», αποτελεί μια δύναμη αποδόμησης, η οποία μας προσκαλεί σε μια νέα ανάγνωση του χώρου γύρω μας.

Κυριακή Κώστα

 

Το συλλογικό εγχείρημα Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα, που ξεκίνησε ως residency της εικαστικού και της επιμελήτριας στην Τήνο (Ιούνιος-Ιούλιος του 2021), εξελίχθηκε σε μία διαδρομή που ξεκινάει από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και που, περνώντας από ιστορικά μονοπάτια, φτάνει μέχρι το Χάνι της Κυρα-Ξένης, τον Κτικάδο, τον Τριπόταμο και το μεσαιωνικό μονοπάτι που οδηγούσε στο κάστρο του Ξώμβουργου· και στην έκθεση που παρου­σιάζεται μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 19/9 στο χωριό του Τριποτάμου, στον χώρο του Συλλόγου Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος».

Στην καρδιά του εγχειρήματος βρίσκεται η σχέση των ανθρώπων με τον τόπο τους και πιο ειδικά με τον δημόσιο χώρο, το τοπίο του νησιού και την αρχιτεκτονική. Η υλοποίησή του γίνεται μέσω «τελετουργιών της καθημερινότητας», όπως το περπάτημα, η συνάντηση και η εξιστόρηση, τις οποίες ενεργοποιεί η εικαστικός εστιάζοντας στις πρακτικές φροντίδας αλλά και στον τρόπο που εισχωρούν στην καθημερινή ζωή.

Τα αποτελέσματα της δράσης, που είναι συνεχώς εν εξελίξει, συνδιαμορφώνονται από την Κυριακή Κώστα μαζί με τους κατοίκους της Τήνου, με τον αέρα που παίζει κυρίαρχο ρόλο στο νησί, τους μάστορες και τους τεχνίτες που συμμετέχουν. Μέσω αυτής της σύμπραξης, το Head and Hand / Καιρός θέτει τα ερωτήματα των σχέσεων λειτουργικότητας και ομορφιάς, σύγχρονης τέχνης και καθημερινότητας, φροντίδας και οικειοποίησης των κοινών.

Το Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα κλείνει με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 17-19/9/2021, το οποίο συμπεριλαμβάνει μία μουσική βραδιά, μία δημόσια συζήτηση και ένα εργαστήριο για εφήβους.

 

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου

Δειλινό στον Κουρσάρο

small project

αφηγήσεις του νησιού σε μουσική επιμέλεια Mark Brown

Koursaros bar, παραλία Τήνου, στις 19.00.

 Ο Mark Brown επιμελείται μουσικά της αφηγήσεις των κατοίκων του νησιού που καταγράφηκαν στο πλαίσιο του Head and Hand / Καιρός και που αφορούν στη σχέση τους με τον τόπο τους.

 

 

Σάββατο 18  Σεπτέμβριου

Ραντεβού στον Τριπόταμο

Ξενάγηση στην έκθεση Head and Hand / Καιρός από την εικαστικό Κυριακή Κώστα

και την επιμελήτρια Σοφία Ελίζα Μπουράτση

Στην αίθουσα του Συλλόγου «Ο Κάβος», στις 19.00.

 

Δημόσια συζήτηση στον Τριπόταμο, στις 20.00

Πρόγραμμα συζήτησης

Head and Hand / Καιρός, μία εικαστική τοπογραφία της φροντίδας

Κυριακή Κώστα, εικαστικός

Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικός τέχνης/επιμελήτρια

(Σύγχρονη) τέχνη και (ρουτίνα της) καθημερινότητας: ένας τεχνητός διαχωρισμός;

Enrico Lunghi, ιστορικός τέχνης

Tήνος, αρχιτεκτονική και αφήγημα

Μαρία Βιδάλη, αρχιτέκτονας

Visit – Explore – Observe – Measure – Draw – Visit

Arch – ISLaND / Βασίλης Μπενέτος, αρχιτέκτονας

 

Κυριακή 19  Σεπτέμβριου

The CARE project

Εργαστήριο σε συνεργασία με το ArchISLaND

για παιδιά 13-18 χρονών

Στην είσοδο του Τριποτάμου, Τήνου (στην στάση του λεωφορίου) στις 11.30 π.μ.

Κρατήσεις [email protected] και στο 2283029070

 

Ομιλητές

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΩΣΤΑ

www.kyriakicosta.com

@kyriakicosta

Καλλιτέχνιδα / Ερευνήτρια

Η Κυριακή Κώστα είναι καλλιτέχνης από τη Λευκωσία. Σπούδασε Βυζαντινές και Εφαρμοσμένες τέχνες και κατέχει μεταπτυχιακό στον τομέα των Τεχνών από το Kingston University του Λονδίνου. Η δουλειά της έχει εκτεθεί στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, αποτελεί μέρος ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών, καθώς και της Κρατικής Συλλογής της Κύπρου. Έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων και βραβείων Biennale. H δουλειά τής Κώστα άπτεται των ιστοριών, της μυθοπλασίας, του αληθινού και του ψεύτικου, των τοπογραφιών και της δημιουργίας “τόπων”, με το να χρησιμοποιεί την τέχνη σαν μία ανθρωπολογική πρακτική και σαν ένα εργαλείο διαμεσολάβησης στο κοινωνικό και πολιτικό φάσμα.

 

ΣOΦΙΑ ΕΛΙΖΑ ΜΠΟΥΡΑΤΣΗ

Θεωρητικός τέχνης / επιμελήτρια

@sofiaelizabou

Η Σοφία Ελίζα Μπουράτση γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο. Εργάζεται στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης ως θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια και σύμβουλος στις πολιτιστικές πολιτικές. Είναι διδάκτωρ Αισθητικής και Επιστημών της Τέχνης από το Université Paris 1 – Panthéon-Sorbonne, με θέμα έρευνας το σώμα, τις εικόνες του και τα κοινωνικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά του όρια, όπως εκφράζονται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Τα ερευνητικά της πεδία αφορούν επίσης τη σωματοποίηση του εγκλεισμού και την ιδρυματοποίηση, τις αισθητικές του δημόσιου χώρου, τις αστικές και οικολογικές σύγχρονες μεταμορφώσεις και τις εικαστικές πρακτικές οικειοποίησης των κοινών. Κατά καιρούς διδάσκει σε Πανεπιστήμια και σχολεία Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων. Ζει και εργάζεται μεταξύ Λουξεμβούργου και Ελλάδος, με βάση τη Θεσσαλονίκη και, ανάλογα με τα εγχειρήματα, συνεργάζεται με δημόσιους φορείς, δήμους, γκαλερί κ.ά. Aπό το 2008 μέχρι το 2021, εργάστηκε ως υπεύθυνη της έκδοσης του Γαλλικού περιοδικού έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες Prétentaine.

 

ENRICO LUNGHI, ιστορικός τέχνης

O Enrico Lunghi είναι ιστορικός τέχνης. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Λουξεμβούργου από το 1991 μέχρι το 1995 και στη συνέχεια Καλλιτεχνικός διευθυντής του Casino Lusembourg – Forum d’art contemporain από το 1996 μέχρι και το 2008. Εργάστηκε ως Γενικός διευθυντής του Mudam από το 2009 μέχρι και το 2016. Επιμελήθηκε τα περίπτερα του Λουξεμβούργου στη Βενετία το 1995 (Bert Theis, Potemkin Lock), το 1999 (Simone Decker, Chewing and Folding projects) και το 2007 (Jill Mercedes, Endless Lust). Το 2009 επιμελήθηκε για την Ομοσπονδία Βαλονίας-Βρυξελλών (πρώην Γαλλικής Κοινότητας τουμΒελγίου) το εγχείρημα 100 Sexes d’artistes του Jacques Charlier. Από το 2005 μέχρι το 2011 διετέλεσε πρόεδρος του IKT (International association of curators of contemporary art). Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων γύρω από την τέχνη και τους σύγχρονους καλλιτέχνες καθώς και μυθιστορήματα που θεματοποιούν τη σχέση του με την τέχνη. Από το 2017, είναι υπεύθυνος μελετών στο Υπουργείο Παιδείας του Λουξεμβούργου (SCRIPT και Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου).

 

ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΑΛΗ

Η Μαρία Βιδάλη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth και του Kingston. Είναι κάτοχος πτυχίου MPhil στην ιστορία και φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει διδακτορικό στην αρχιτεκτονική και γλώσσα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπήρξε εκπαιδευόμενη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill με αντικείμενο την αρχιτεκτονική και το αφήγημα. Το ερευνητικό της έργο Γη και χωριό. Τα εξωκκλήσια της Τήνου δημοσιεύτηκε το 2009. Διατηρεί το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο από το 2007. Από το 2017 έχει διδάξει στο Drury Center in Greece, σε πρόγραμμα σπουδών για το εξωτερικό του Drury University στο Missouri, και της σχολής αρχιτεκτονικής Hammons, επίσης στην αρχιτεκτονική σχολή του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και στο ΔΙΚΕΜΕΣ (Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών), ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αθήνα, με έδρα το Cambridge της Μασαχουσέτης, όπου διδάσκει μέχρι και σήμερα.

 

ARCH – ISLAND / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΝΕΤΟΣ, αρχιτέκτονας

Γεννημένος στο Βανκούβερ του Καναδά  ο Βασίλης Μπενέτος, σπούδασε στην Σχολής Αρχιτεκτόνων του Δεύτερου Πανεπιστημίου της Νάπολης. Έχει εργαστεί με διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία από το 2007. Από το 2018, στρέφοντας το ενδιαφέρον του σε μια διαφορετική αρχιτεκτονική κλίμακα, εστιάζει στη δημιουργία και εφαρμογή της αρχιτεκτονικής δράσης Arch-Island η οποία έχει στόχο να προσφέρει τη γνώση της αρχιτεκτονικής παράδοσης των Κυκλάδων σε κάθε επισκέπτη του νησιού μέσα από την θεωρητική αλλά και πρακτική προσέγγιση της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής. Η Arch-Island σήμερα βρίσκεται ενεργή στο νησί της Τήνου. Για τους σκοπούς της Arch-Island ο αρχιτέκτονας σήμερα ζει και εργάζεται στο νησί της Τήνου.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης στον Σύλλογο Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»: Πέμπτη έως Δευτέρα 7-10 μ.μ.

 

Περισσότερες πληροφορίες

[email protected]

www.kyriakicosta.com

@head_and_hand_series

_____________________________

Συνδιοργάνωση

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Σύλλογος Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»

 

Σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου

 

Με την υποστήριξη

 

Kultur | lx Arts Council Luxembourg

i-Portunus

Supporting Creative Mobility (European Commission)

Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Τήνου, και πιο συγκεκριμένα :

Golden Beach – Τήνιον – Ωκεανίς – Κάβος – Tinos Beach – Avra Hotel

Τοπική Κοινότητα Κτικάδου