Παρουσίαση εικαστικού προγράμματος Franck Bragigand για τα δημοτικά σχολεία της Χώρας Τήνου και την πλατεία του Ιδρύματος

Με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 19:30, στην παρουσίαση του εικαστικού προγράμματος του Γάλλου καλλιτέχνη Franck Bragigand που οργάνωσε το Ι.ΤΗ.Π., σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου, και τα Δημοτικά Σχολεία της Χώρας.

Κατά την παρουσίαση θα προβληθούν φωτογραφίες από το πρόγραμμα και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η παρουσίαση θα διαρκέσει 1 ώρα.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης Γάλλο καλλιτέχνη Franck Bragigandκαι τη συνεργάτιδά του, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, να υλοποιήσουν σε σχολεία και δημόσιους χώρους της Τήνου χρωματικές και γενικότερες εικαστικές παρεμβάσεις, μέσα από εικαστικά εργαστήρια που θα λειτουργήσουν εντός των σχολείων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται χάρη σε χρηματοδότηση του Ολλανδικού Ιδρύματος Mondriaan Fund, και την υποστήριξη της Fast Ferries και επαγγελματιών του νησιού μας.

Οι δυο καλλιτέχνες έφθασαν στην Τήνο στις 22 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα που διαμορφώθηκε μετά από επίσκεψη στα τρία δημοτικά σχολεία της Τήνου, συνάντηση με τους διευθυντές και διδασκάλους τάξεων και λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε σχολείου, περιέλαβε τα ακόλουθα βήματα:

ΒΗΜΑ 1:

Σε κάθε σχολείο έλαβε χώρα συνάντηση-παρουσίαση για όλους τους μαθητές, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, βασισμένη σε βίντεο και εικόνες από έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

Μετά την κάθε παρουσίαση, συγκεκριμένη τάξη, που προτάθηκε από το κάθε σχολείο, συμμετείχε σε εργαστήριο. Το εργαστήριο βασίστηκε στην εκμάθηση διαφορετικών τεχνικών σχεδίασης και ζωγραφικής καθώς επίσης και στην θεωρία των χρωμάτων μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Τα παιδιά στη συνέχεια προσκλήθηκαν να εφαρμόσουν διαφορετικές ασκήσεις. Στο τέλος του κάθε εργαστηρίου, ύστερα από συζήτηση, η τάξη επέλεξε τα χρώματα για τη διαμόρφωση της χρωματικής ιδέας του σχολείου της.

Στις 27/9 έγινε η παρουσίαση και το εργαστήριο στο Γ΄ Δημοτικό Σχολείο. Στις 28/9 έγινε το εργαστήριο στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο, ενώ η παρουσίαση επαναλήφθηκε στις 2/10 για μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο η παρουσίαση και το εργαστήριο πραγματοποιήθηκαν στις 29/9.

 

BHMA 2:

Έργο

3ο  Δημοτικό Σχολείο: Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου 30/9 και 1/10, διαμορφώθηκε η είσοδος στο εσωτερικό του σχολείου (τοίχος-οροφή) σε διαφορετικές αποχρώσεις παστέλ χρωμάτων, που προτάθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές.

2ο  Δημοτικό Σχολείο: Κατά την διάρκεια 4 ημερών (2-5/10) διαμορφώθηκε η φάσα στην πρόσοψη του κεντρικού (παλαιού) κτηρίου και στις σκάλες και τους διαδρόμους του νέου κτηρίου, που ήταν βαμμένη με ροζ χρώμα. Οι μαθητές επέλεξαν αποχρώσεις παστέλ χρωμάτων.

1ο Δημοτικό Σχολείο: Στο συγκεκριμένο σχολείο το έργο πραγματοποιήθηκε από την εικαστικό Βασιλική Κωνσταντινοπούλου και βασίζεται στον συνδυασμό της προσωπικής της δουλειάς και στην συζήτηση με τους μαθητές του εργαστηρίου του σχολείου. Πρόκειται για το λευκό σύμπλεγμα χαμηλών τοιχίων που βρίσκεται στα αριστερά της πρόσοψης του κτιρίου. Τα σχέδια βασίζονται στην δημιουργία γεωμετρικών σχημάτων και την χρήση ενός βασικού χρώματος και διάφορων αποχρώσεών του.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος για τα Σχολεία, οι δύο εικαστικοί προχώρησαν στην εκπόνηση σχεδίου διαμόρφωσης της πλατείας νοτίως του μεγάρου, το οποίο επίσης θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.