Μια άλλη Σουλιώτισσα
Του Γιώργου Δημόπουλου
«Πολλά στον κόσμο τα θαύματα μα κανένα πιο θαύμα από την αντίσταση του ανθρώπου, από δίψα για ελευθερία.»
Το 472 π.Χ. ο Αισχύλος παρουσιάζει στην Αθήνα την τραγωδία του «Πέρσες». Δια στόματος Δαρείου ο Αισχύλος αναδεικνύει την ελληνική νίκη εναντίον των Περσών ως αποτέλεσμα θείας δικαιοσύνης. Θρήνος και σπαραγμός στο εχθρικό στρατόπεδο και τραγικότερη όλων μορφή η βασίλισσα Άτοσσα, σύζυγος του Δαρείου και μητέρα του Ξέρξη, που μέσα σε όνειρο προφητικό βλέπει τους οιωνούς της συντριπτικής ήττας του γιού της. Η νίκη των Ελλήνων μέσα από τα μάτια των καταπτοημένων εχθρών φαίνεται ακόμα πιο λαμπρή.
1546 χρόνια μετά, ο καθηγητής Γιώργος Δημόπουλος εμπνέεται από μία εμβληματική και ιστορικά καταγεγραμμένη πράξη ηρωισμού της προεπαναστατικής περιόδου. Είναι το Ζάλογγο και οι περίφημες Σουλιώτισσες που προτίμησαν να δώσουν τέλος στη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους παρά να πέσουν στα χέρια των διωκτών τους. Έτσι, με τη σκέψη του στη νέα γενιά, δημιουργεί μια σύγχρονη τραγωδία με τίτλο «Μια άλλη Σουλιώτισσα» και την αφιερώνει στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες της Ελλάδας. Και όπως οι «Πέρσες» δίδαξαν στους Αθηναίους ότι η υπερβολή και η αλαζονεία τιμωρούνται από τους θεούς και ότι η χλιδή και ο πλούτος δεν είναι πάντα νικητές, έτσι και τώρα η Μπεζμιαλέμ σουλτάνα, ο αγγελιαφόρος και ο χορός των πριγκιπισσών του Τοπ Καπί, ρόλοι ενσαρκωμένοι από δωδεκάχρονα παιδιά του Δημοτικού, θα μας διδάξουν ότι η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι πάνω από κάθε αυταρχική εξουσία.
Υπόθεση του έργου
Η Μπεζμιαλέμ, σύζυγος του Σουλτάνου Μαχμούτ Β’, βλέπει να επιβεβαιώνονται οι φόβοι της, όταν μαθαίνει από τον αγγελιαφόρο για τις χαμένες μάχες του στρατού των Οθωμανών στην Ελλάδα. Ο χορός των πριγκιπισσών συμμετέχει στον πόνο της και κλαίει για τις ματαιωμένες προσδοκίες. Όταν, όμως, ο αγγελιαφόρος μιλάει και για το θάρρος των Ελλήνων και συγκεκριμένα για τη θυσία των Σουλιωτισσών, η Μπεζμιαλέμ έρχεται αντιμέτωπη με το τραγικό μυστικό της. Δεν είναι πραγματική Οθωμανή, αλλά εξισλαμισμένη χριστιανή. Τότε, κάτω από το βάρος των ενοχών, μετα-νοεί, μεταστρέφεται και ομολογεί την αληθινή της ταυτότητα. Μαζί της εκδηλώνεται και μέρος του χορού που, χωρίς φόβο πια, διαλαλεί τη χριστιανική του πίστη και γίνεται ζωντανό παράδειγμα αξιοπρέπειας, θάρρους και ελευθερίας.
Συντελεστές
Ηθοποιοί: Τους ρόλους της Μπεζμιαλέμ, του αγγελιαφόρου και του χορού ερμηνεύουν μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου.
Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, μουσική, κινησιολογία:
Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού: Νίκη Δουβίτσα, Βαγγέλης Κοντοβουνίσιος, Γεωργία Μπακογιάννη, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος.