«Η εύρεση της Εικόνας της Μεγαλόχαρης Τήνου, με τα μάτια των παιδιών»

«Η εύρεση της Εικόνας της Μεγαλόχαρης Τήνου, με τα μάτια των παιδιών»

 

Ευχαριστίες προς τους μαθητές της Τήνου για τη συμμετοχή τους στην έκθεση.

Το 2023 γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την εύρεση της Ιερής Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Τήνο, στο χωράφι του Δοξαρά. Εκεί όπου λίγα χρόνια μετά και μέσα στα δύσκολα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ανορθώθηκε ο μεγαλοπρεπής ναός της Ευαγγελιστρίας (ή Μεγαλόχαρης), και έκτοτε ποτίζεται καθημερινά με δάκρυα παρακλήσεων και ευχαριστιών, αποτελώντας φάρο ελπίδας των πιστών που καταφεύγουν στη Χάρη της.

Με την επιθυμία να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές-τριες των σχολείων της Τήνου, καλέσαμε, εμπνεόμενοι από το γεγονός της Ευρέσεως και του προσκυνήματος, τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού μας να συμμετάσχουν δημιουργικά στις επετειακές εκδηλώσεις, εντός του πλαισίου του σχολικού προγράμματος, προτείνοντας στα παιδιά κατά τάξεις των σχολείων να παρουσιάσουν ομαδικά έργα.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και η συμμετοχή πολλή μεγάλη. Τα παιδιά εκφράστηκαν με ομαδικά έργα, παρουσιάζοντάς τα με ποικιλία τρόπων εικαστικών και λογοτεχνικών. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας εκτέθηκαν στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού από την 30η Ιανουαρίου και για 2 μήνες με τον τίτλο: «Η εύρεση της Εικόνας της Μεγαλόχαρης Τήνου, με τα μάτια των παιδιών», αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η κα Αναστασία Χατζίρη, καθηγήτρια εικαστικών τεχνών του ΕΠΑΛ Τήνου, επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Ιδρύματός μας.

Οι μαθητές που επισκέφτηκαν την έκθεση συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς τους και τον προϊστάμενο του ΙΤΗΠ για τα γεγονότα της Ευρέσεως, για τη σημασία της στην ιστορική πορεία της Τήνου και της νεότερης Ελλάδας γενικότερα, τραγούδησαν τα γνωστά εμβατήρια της Ευρέσεως και μοιράστηκαν σκέψεις για το πώς θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα τον Ι. Ναό της Μεγαλόχαρης και την ιστορία του.

Το Δ.Σ. θέλοντας να ευχαριστήσει τα σχολεία και τους μαθητές που συμμετείχαν στο εν λόγω πρωτοποριακό εγχείρημα εξέδωσε τιμητικούς αναμνηστικούς επαίνους, τους οποίους προσέφερε στα Δημοτικά Σχολεία, στους υπευθύνους των τάξεων και σε κάθε ένα παιδί που συμμετείχε, με ευχές για καλή πρόοδο και ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.