ΝΟΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΝΟΣ. Διάλεξη Ηλία Τζαβελόπουλου. Αναβάλλεται για λόγους υγείας

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ηλίας Τζαβελόπουλος, Φυσικός, τ. Πρόεδρος Κοιν. Πανόρμου

Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 8 μ.μ.

Ο γνωστός για το έργο που επιτελεί στον Πύργο και στα σχολεία του νησιού μας με τη παρουσίαση μηχανισμών και μαθηματικών θεωριών της αρχαιότητας, κ. Ηλίας Τζαβελόπουλος, θα παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων, για την οποία όλοι έχουμε ακούσει αλλά ελάχιστοι έχουμε δει κι ακόμα λιγότεροι κατανοήσει.

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αποκαλούμενος και ως πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής, χρονολογείται στο 150-100 π.Χ. περίπου, με πιθανότερο τόπο κατασκευής τη Ρόδο. Παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε με την αντίληψη ότι η Γη βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, αποτέλεσε εργαλείο που αναπαριστούσε με ακρίβεια την κίνηση των πλανητών. Οι δύο πόρτες του μηχανισμού φέρουν επιγραφές αστρονομικών και μετεωρολογικών ειδήσεων που συμβαίνουν μια φορά ετησίως. Ο μηχανισμός, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανασύρθηκε από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελείται σήμερα από 82 σωζόμενα θραύσματα.

Οι ακροατές θα ενημερωθούν, μέσω αναλυτικών στοιχείων, για τη χρονολογία και τη θέση του Ναυαγίου, τα αντικείμενα που ανελκύστηκαν από αυτό και την επιστημονική μελέτη για τη διερεύνηση του Μηχανισμού. Κατά την ομιλία, θα δοθούν, επίσης, πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μηχανισμού για αστρονομικές παρατηρήσεις, για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης και για την τήρηση ημερολογίου.

 

 


Τι είναι ο κύκλος διαλέξεων: 

ΝΟΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΝΟΣ

Tinos Think Tank

 

Κάτοικοι της Τήνου, φιλοξενούμενοι στο νησί ή παραθεριστές του με εξειδίκευση σε τομείς των Τεχνών και των Επιστημών, δίνουν διαλέξεις ανοικτές στο ευρύ κοινό, προσκεκλημένοι του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Ο θεσμός ξεκίνησε το 2019 και χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία, σπουδαίοι διεθνείς ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν στο κοινό της Τήνου σημαντικά θέματα της διεθνούς πολιτικής, των ενδοοικογενειακών σχέσεων αλλά και του τρόπου δόμησης στην Τήνο. Σκοπός μας είναι οι ομιλητές να μεταδίδουν τις γνώσεις τους και να ενημερώνουν το κοινό της Τήνου με προσιτό τρόπο.

Οργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Ευγενική υποστήριξη: Ανδρούλα Καμινάρα

Χώρος: Μέγαρο Ι.ΤΗ.Π.

Είσοδος Ελεύθερη

ΗΜ/ΝΙΑ

27 Μάι 2024
Παρήλθε!

ΩΡΑ

8:00 pm