Επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες στον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία (1821-1828)

Επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες στον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία (1821-1828)

10 Σεπτεμβρίου 2021, 20:00

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ομιλήτρια:  η Ιστορικός ΖΙΖΗ ΣΑΛΙΜΠΑ

Προλογίζει: ο ΘΕΜΗΣ ΡΟΔΑΜΙΤΗΣ

Ρομαντική Μουσική παίζουν οι :

ΜΥΡΤΩ ΑΚΡΙΒΟΥ, πιάνο

ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ, φλάουτο

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζουν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου εκδήλωση αφιερωμένη στη δράση επώνυμων και ανώνυμων γυναικών στον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, με ομιλήτρια την δρ. Ιστορίας του Παν/μίου  Paris I- Sorbonne, Ζιζή Σαλίμπα. Την εκδήλωση προλογίζει ο εμπνευστής της κ. Θέμης Ροδαμίτης και πλαισιώνουν με μουσικές δημιουργίες του ρομαντισμού η Μυρτώ Ακριβού στο πιάνο και η Αμαλία Κουντούρη στο φλάουτο.

Όπως συνοψίζει η ομιλήτρια:

«Η αγάπη της πατρίδας μου, η πίστη στη θρησκεία, η δίψα για μια δίκαιη εκδίκηση ξεσήκωσαν την ψυχή μου και μου έδωσαν το πάθος  για μάχες. Λαχταρώ μια μέρα μάχης, όπως εσείς λαχταράτε την ώρα ενός χορού». Αυτά τα λόγια της Μαντώς Μαυρογένους εκφράζουν όλες τις γυναίκες επώνυμες και ανώνυμες με διαφορετική κοινωνική προέλευση, μόρφωση εμφάνιση και καλλιέργεια που έδωσαν την Επανάσταση. Πλάι στην Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και την Μαντώ Μαυρογένους τις δύο δεσπόζουσες μορφές του Αγώνα, που έδωσαν όλη τους την περιουσία και συμμετείχαν ενεργά, οι γυναίκες, –παρά τους κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής– είχαν ουσιαστική και πολύπλευρη συμμετοχή. Κάποιες πήραν τα όπλα και πολέμησαν δίπλα στους άντρες. Κάποιες άλλες διέσχισαν βουνά, δάση για να μεταφέρουν τρόφιμα και πολεμοφόδια. Δίπλα στο πεδίο της μάχης οι γυναίκες προετοίμαζαν τα όπλα των ανδρών, φρόντιζαν τους τραυματίες, και για την τροφοδοσία των αγωνιστών. Οι γυναίκες ήταν αυτές που φρόντιζαν τα παιδιά και τη λειτουργία του σπιτιού όταν οι άντρες απουσίαζαν για να πολεμήσουν. Ήταν και οι γυναίκες που ξενιτεύονταν για να δουλέψουν στα πλούσια σπίτια της ελληνικής ομογένειας ως παραμάνες ή ως υπηρέτριες και έστελναν τον οβολό τους, μέσω της οικογένειάς τους, υπέρ του Αγώνα.

 

Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για προφύλαξη από τον COVID-19 και για το λόγο αυτό απαιτείται η χρήση μάσκας και η επίδειξη κάρτας εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο εντός της αιθούσης.

ΗΜ/ΝΙΑ

10 Σεπ 2021
Παρήλθε!

ΩΡΑ

8:00 pm
Κατηγορια