7η Συνάντηση Σχολής Γονέων Ι. Νήσου Τήνου 2023-2024

9ο έτος Σχολής Γονέων Ι. Νήσου Τήνου

Υπεύθυνη Σχολής: Αναστασία Μπαξεβάνη – Εκπαιδευτικός

Οραματιζόμενοι το μέλλον , νοσταλγώντας το παρελθόν.

Πώς αναπροσαρμόζεται ο γονεϊκός ρόλος στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας;

 

Εισηγητές:

Νάνσυ Πορταρίνου, Ψυχολόγος Κέντρο Ημέρας Παιδιών & Εφήβων «ΘΑΛΠΟΣ-Ψυχική Υγεία»

Γιώργος Τσαντηράκης, Ψυχολόγος Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης-Οικοτροφείο Α1 Φιλιατρά Μεσσηνίας «ΘΑΛΠΟΣ-Ψυχική Υγεία»

Στο σήμερα, η εφηβεία θεωρείται ένα από τα βασικά μεταβατικά στάδια μεταξύ του παιδιού και του ενήλικα. Μια προσπάθεια έμπνευσης και οράματος του νέου ενήλικα που σιγά σιγά παίρνει μορφή, έχει ήδη ξεκινήσει. Τα παιδικά χαρακτηριστικά αργά και μερικές φορές με άτακτους τρόπους, αφήνονται πίσω. Ένας διάλογος μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, μια διαδικασία μεταμόρφωσης και πένθους συμβαίνει ήδη. Τα όρια και οι αντοχές των προσώπων αλλά και ολόκληρου του οικογενειακού συστήματος, δοκιμάζονται καθώς η άπλετη δημιουργικότητα, η ορμή για ζωή και η έκκληση για αλλαγή δύσκολα χαλιναγωγούνται. Σε μια διελκυστίνδα παιδί και ενήλικας προσπαθούν να αναμετρηθούν ώστε να ισορροπήσουν ξανά.

Κρίσεις, μεταβάσεις, αλλαγές και οικογενειακή ζωή αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα, ένα συνεχές ταξίδι μεγαλώματος. Στα κατώφλια αυτών των αλλαγών μοιάζει να χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τις καλύτερες δυνάμεις που διαθέτουμε ώστε να καταφέρουμε να ωριμάσουμε. Σε αυτό το ταξίδι θα συναντήσουμε τις νέες εκφάνσεις των ρόλων μας και θα θυμηθούμε τους θησαυρούς που κουβαλούν οι οικογένειες μέσα από την πείρα τους ώστε να σχηματίσουμε τελικά, μέσω της συμβίωσης, την μοναδική αυτόνομη πορεία που χαράζει κάθε ανθρώπινο πλάσμα. Η ανακάλυψη των αναγεννημένων εαυτών των γονέων, των εφήβων αλλά και της οικογένειας στο σύνολο της, βρίσκεται εν εξελίξει.

Πώς μπορούμε να σταθούμε στις παραπάνω διεργασίες με συνειδητότητα, ενσυναίσθηση και αγάπη για εμάς και τους ανθρώπους που ζούμε μαζί τους;

ΗΜ/ΝΙΑ

20 Απρ 2024
Παρήλθε!

ΩΡΑ

6:30 pm