Έκθεση Θοδωρή Ποκαμισά: ΓΛΥΠΤΙΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ

Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Ιουλίου, ώρα: 20.00

διάρκεια έκθεσης: 07/07/2018 – 13/08/2018

Η εικαστική αυτή πρόταση άρχισε να υλοποιείται στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Βασικό ρόλο σε αυτή τη δουλειά έχει το μάρμαρο που με τη μορφολογία του όγκου και τη μοριακή δομή του συντελεί τα μέγιστα στον τελικό καθορισμό της σύνθεσης.
Όλες οι μαρμάρινες συνθέσεις έχουν σμιλευθεί απευθείας στο υλικό, χωρίς να υπάρχει πρόπλασμα αφήνοντας έτσι την ελευθερία στη τελική μορφή του έργου.
Το ανθρώπινο σώμα στην ολότητά του ή σε μεμονωμένα ανθρώπινα μέλη ή μέρος της οστικής ή της μυϊκής δομής αποτελεί την πηγή έμπνευσης και το βασικό θέμα στο παιχνίδι που κάνει το φως με τη γλυπτή φόρμα και την μοριακή δομή του υλικού, αναδεικνύοντας έτσι την κάθε μαρμάρινη σύνθεση. Ο οξειδωμένος και πατιναρισμένος μπρούτζος αφήνει το φως να παίξει πάνω στις φόρμες δημιουργώντας έντονες λάμψεις και βαθιά σκούρα, ώστε να δίνουν τη σωστή εικαστική διάσταση της γλυπτής σύνθεσης. Η ανασύνθεση εικόνων και φορμών με χρωματιστά κομμάτια πλεξιγκλάς αποτελεί μια απόπειρα με ένα καινούριο, σχετικά, υλικό που μου δίνει την δυνατότητα να συνθέσω ένα δέντρο, να σχηματοποιήσω τη φυλλοροή του στο χώρο ή να κατασκευάσω ένα ηλιοβασίλεμα κάποιο καλοκαιρινό απόγευμα, ανάμεσα στη Σύρο και στη Γυάρο.
Μαζί με αυτά παρουσιάζεται και το γλυπτό «Η μάνα προσκυνήτρια» που το 1991 πήρε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Δήμου Τήνου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΟΚΑΜΙΣΑΣ
ΓΛΥΠΤΗΣ