Έκθεση: +Θλίψις

+ΘΛΙΨΙΣ

20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2024

Μονή Ουρσουλινών Tήνου

Η έκθεση με τίτλο «+ΘΛΙΨΙΣ» ανιχνεύει την έννοια της εσωτερικής σύγκρουσης, όπως αυτή εκδηλώνεται στο πεδίο των αντιθέσεων ανάμεσα στην «αρχή της ευχαρίστησης» και την «αρχή της πραγματικότητας», ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, στην πίστη και το ένστικτο που διέπει το ανθρώπινο σώμα, στη νομοτέλεια του φυσικού περιβάλλοντος και την τάση ανακάλυψης και φιλοπεριέργειας, στην πειθαρχία και την αναίρεση, στο φυσικό και το μεταφυσικό.

Εννέα καλλιτέχνες αλληλοεπιδρούν με τον νοηματικά, συναισθηματικά, θρησκευτικά και κοινωνικά φορτισμένο χώρο της Μονής Ουρσουλινών. Πρόκειται για ένα οικοδομικό σύμπλεγμα όπου αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα ένα εγχείρημα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, που αποτέλεσε κοινωνικό, πνευματικό και εκπαιδευτικό κέντρο για δεκαετίες στη Τήνο. Η ερήμωσή του αποτελεί μια πρόκληση αναβίωσης σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο ως προς την ανάδειξη όχι μόνο της τοπικής ιστορίας αλλά, επίσης, της οργανικής σχέσης του με τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της εποχής και, κατ’ επέκταση, του ευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι.

Ένα έργο της έκθεσης παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Καλλιτέχνες: Κατερίνα Κατσιφαράκη, Γιάννης Μπουτέας, Νίκος Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Εύα Στεφανή, Πέτρος Τουλούδης, Παντελής Χανδρής, Κατερίνα Χρηστίδη

Συνεπιμέλεια: Σοφία Ζωιτού, Μαρία Μανέτα, Σοφία Ελίζα Μπουράτση

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο
του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «‘Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

www.allofgreeceoneculture.gr

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σεμινάριο με τίτλο:

Τα συναισθήματά μου χορεύουν”