—————————————————
Στον δρόμο προς την αλήθεια.
Η βύθιση του Ευαγγελίστρια με τους Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές από το βρετανικό υποβρύχιο Torbay (1941)
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, ο μουσικός παραγωγός Θέμης Ροδαμίτης και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Το βιβλίο αυτό του Κωνσταντινουπολίτη Νίκου Μιχαηλίδη έρχεται ως συνέχεια του πρώτου του βιβλίου “Τα ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944” και φέρνει στο φως ένα άγνωστο μέχρι πρότινος ιστορικό γεγονός, της βύθισης, κοντά στο Κάβο Ντόρο, του πετρελαιοκίνητου καϊκιού Ευαγγελίστρια, που μετέφερε 78 εθελοντές Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες από τον Πειραιά στην Πόλη, τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου 1941. [Από τον πρόλογο του Νικολάου Ουζούνογλου]
Το βιβλίο είναι μια μελαγχολική διαδρομή διαπιστώσεων και ερωτημάτων, ταυτόχρονα μια φωνή αγανάκτησης/θυμού για την αδικία. Όχι τόσο για τον ίδιο το θάνατο νέων ανθρώπων, ίσως ούτε για τον πόνο των συγγενών των χαμένων Κωνσταντινουπολιτών. Η δικαιοσύνη που αναζητά ο Νίκος Μιχαηλίδης -80 και πλέον χρόνια μετά- δεν έχει πρόσημο την τιμωρία των ενόχων. Η ευγενής αναζήτηση του συγγραφέα είναι η παραδοχή της Αλήθειας, δηλαδή της ευθύνης χωρίς επιφυλάξεις και μια συγγνώμη… [Από τον Πρόλογο του Στέλιου Ε. Περράκη]
Ανάμεσα στους αδικοχαμένους αυτούς Κωνσταντινουπολίτες, μεγάλος αριθμός είχε καταγωγή από την Τήνο.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα από το εξώφυλλο του βιβλίου:
«O Νίκος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1946. Το 1964, τη χρονιά της αποφοίτησής του από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, απελάθηκε από τις τουρκικές αρχές και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας και το 1973 έλαβε το δίπλωμα του Πλοιάρχου Α’ τάξεως. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής στις Μαρίνες του ΕΟΤ Αττικής. Το 1980 άλλαξε επαγγελματική πορεία και προσελήφθη στην εταιρεία Σ&Η&Α. Μεταξά. Το 2010 ολοκλήρωσε την επαγγελματική του πορεία ως εμπορικός διευθυντής πολυεθνικής γαλλικής εταιρείας.
Όλα αυτά τα χρόνια αφοσιώθηκε στην έρευνα για θέματα που αφορούν την Κωνσταντινούπολη. Επιμελήθηκε τη συντήρηση και ανακαίνιση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου Σισλί και των πατριαρχικών τάφων του Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, του οποίου τα ταφικά μνημεία είχαν καταστραφεί στα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955. Παράλληλα, και μετά από 9ετή έρευνα, ανέδειξε την ιστορία των εκατοντάδων Κωνσταντινουπολιτών εθελοντών που πολέμησαν στον Β’ ΠΠ. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι η έκδοση του Α’ τόμου: Τα ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944, Εστία 2021.
Τον Νοέμβριο του 2019 εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Μνημείο Πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών στο Παλαιό Φάληρο».