Διαλέξεις στο ΙΤΗΠ από το πρόγραμμα “Νοοτρόφος Τήνος”

ΝΟΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΝΟΣ

Tinos Think Tank

Μάιος – Ιούλιος 2024

 

Κάτοικοι της Τήνου, φιλοξενούμενοι στο νησί ή παραθεριστές του με εξειδίκευση σε τομείς των Τεχνών και των Επιστημών, δίνουν διαλέξεις ανοικτές στο ευρύ κοινό, προσκεκλημένοι του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Ο θεσμός ξεκίνησε το 2019 και χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία, σπουδαίοι διεθνείς ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν στο κοινό της Τήνου σημαντικά θέματα της διεθνούς πολιτικής, των ενδοοικογενειακών σχέσεων αλλά και του τρόπου δόμησης στην Τήνο, ανά τους αιώνες. Σκοπός μας είναι οι ομιλητές να μεταδίδουν τις γνώσεις τους και να ενημερώνουν το κοινό της Τήνου με προσιτό τρόπο.

 

Εφέτος προτείνουμε τρία διαφορετικά θέματα:

Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημοκρατία

Δρ. Γιώργος Κοτρώτσιος

Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 8 μ.μ.

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί γύρω από τον ρόλο της Cambridge Analytica στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το Brexit: υποθέσεις ή πραγματικότητα, εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι σήμερα είναι τεχνικά δυνατό να συλλεχθούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να επιτραπεί στους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης να διαταράξουν το δημοκρατικό σύστημα.

Ο ρυθμός με τον οποίο εμφανίζονται τέτοιου είδους τεχνολογικά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται κατακλυσμιαίος. Μήπως λοιπόν, αυτοί οι συνεχώς ισχυρότεροι αλγόριθμοι, χρησιμοποιώντας όλο και μεγαλύτερες μάζες δεδομένων, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση, από αυτή που βίωσαν την τελευταία δεκαετία οι οικονομίες, η κοινωνία μας και ακόμη περισσότερο οι δημοκρατίες μας;

———–

Λίγα λόγια για τον Δρ. Γιώργο Κοτρώτσιο, μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών Τεχνολογίας (SATW).

Ο Δρ. Κοτρώτσιος αφιέρωσε την επαγγελματική του ζωή στη δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας μέσω της τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών. Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του CSEM, ενός σημαντικού ελβετικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας στη μικροηλεκτρονική και τα έξυπνα ψηφιακά συστήματα (2010-2022). Πριν από αυτό είχε βασικό διοικητικό ρόλο στον ίδιο οργανισμό. Από τον Φεβρουάριο του 2023, ασχολείται με την προετοιμασία νέων έργων που σχετίζονται με την τεχνολογική καινοτομία, μεταξύ άλλων ως σύμβουλος τεχνολογίας σε τρεις νεοφυείς ιατρικές επιχειρήσεις.

Είναι (και ήταν) μέλος σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως την Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή του IDIAP (www.idiap.ch / Ερευνητικό κέντρο για ΤΝ και ρομποτική), το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανισμών Έρευνας και Τεχνολογίας, EARTO η την ομάδα δράσης για τη δημιουργία του Open Quantum Institute, που λειτουργεί σήμερα στο CERN, στη Γενεύη.

Δημοσίευσε πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και συνέδρια, ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής πολυάριθμων συνεδρίων και διετέλεσε εμπειρογνώμονας σε εθνικά και διεθνή έργα Ε&Α. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες με τίτλο “Δεδομένα, νέες τεχνολογίες και παγκόσμιες ανισορροπίες” και “Κοινωνικές τάξεις και πολιτική τάξη στην εποχή των δεδομένων”. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύτηκαν σε μεγάλες ελβετικές εφημερίδες (“Le Temps” και “Agefi”).


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ηλίας Τζαβελόπουλος, Φυσικός, τ. Πρόεδρος Κοιν. Πανόρμου

Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8 μ.μ.

Ο γνωστός για το έργο που επιτελεί στον Πύργο και στα σχολεία του νησιού μας με τη παρουσίαση μηχανισμών και μαθηματικών θεωριών της αρχαιότητας, κ. Ηλίας Τζαβελόπουλος, προτείνει να παρουσιάσει σε μικρούς και μεγάλους την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη του μηχανισμού των Αντικυθήρων, για την οποία όλοι έχουμε ακούσει αλλά ελάχιστοι έχουμε δει κ ακόμα λιγότεροι κατανοήσει.

 

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αποκαλούμενος και ως πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής, χρονολογείται στο 150-100 π.Χ. περίπου, με πιθανότερο τόπο κατασκευής τη Ρόδο. Παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε με την αντίληψη ότι η Γη βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, αποτέλεσε εργαλείο που αναπαριστούσε με ακρίβεια την κίνηση των πλανητών. Οι δύο πόρτες του μηχανισμού φέρουν επιγραφές αστρονομικών και μετεωρολογικών ειδήσεων που συμβαίνουν μια φορά ετησίως. Ο μηχανισμός, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανασύρθηκε από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελείται σήμερα από 82 σωζόμενα θραύσματα.

Οι ακροατές θα ενημερωθούν, μέσω αναλυτικών στοιχείων, για τη χρονολογία και τη θέση του Ναυαγίου, τα αντικείμενα που ανελκύστηκαν από αυτό και την επιστημονική μελέτη για τη διερεύνηση του Μηχανισμού. Κατά την ομιλία, θα δοθούν, επίσης, πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μηχανισμού για αστρονομικές παρατηρήσεις, για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης και για την τήρηση ημερολογίου.


 

Gaza and the history of Israeli-Palestinian conflict

Γάζα και η ιστορία της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης 

 Professor Avi Shlaim, FBA

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, στις 8:00 μμ

 

Όταν ο Δρ. Avi Shlaim παρουσίασε για πρώτη φορά στην Τήνο, το 2019, την ιστορία του Παλαιστινιακού προβλήματος και τις προοπτικές επίλυσής του, εντυπωσίασε με την ευθύτητα του λόγου και την αντικειμενικότητά του, στην επίρριψη ευθυνών για το διεθνές αυτό θέμα που ταλανίζει λαούς εδώ και έναν περίπου αιώνα. Σήμερα, σε συνθήκες πολέμου και ολοκληρωτικής καταστροφής, ο καθηγητής θα μας παρουσιάσει τα δεδομένα και τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος εντός των νέων αυτών συνθηκών, καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο της σύγχρονης πολιτικής για τη Μέση Ανατολή.

 

Ο Avi Shlaim είναι επίτιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Βιβλία του είναι τα:  Πόλεμος και ειρήνη στη Μέση Ανατολή: μια συνοπτική ιστορία (1995), Το σιδερένιο τείχος: το Ισραήλ και ο αραβικός κόσμος (2014), Το Λιοντάρι της Ιορδανίας: η ζωή του βασιλιά Χουσεΐν στον πόλεμο και την ειρήνη (2007), και Ισραήλ και Παλαιστίνη: επανεκτιμήσεις, αναθεωρήσεις, ανατροπές (2009)

 

 

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία

 

Οργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Ευγενική υποστήριξη: Ανδρούλα Καμινάρα

Χώρος: Μέγαρο Ι.ΤΗ.Π.

Είσοδος Ελεύθερη