4η Συνάντηση Σχολής Γονέων. Σάββατο 10/02/2024

Θέμα σεμιναρίου:

“ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ”

Εισηγήτρια: ΑΝΝΑ ΧΗΝΑΡΗ

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, πιστοποιημένη στη θεραπεία τραύματος και στην εκπαίδευση του αποτελεσματικού γονέα με τη μέθοδο του Thomas Gordon.

Βασική δράση της παιδικής ηλικίας η δημιουργία και ανάπτυξη της αίσθησης εαυτού, της ταυτότητας καθώς και της σωματικής και ψυχικής ανθεκτικότητας. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση να μεγαλώνει το παιδί με μια αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, μέσα σε μια καθημερινότητα που να του επιτρέπει πάνω απ’ όλα να “είναι παιδί”. Η εποχή μας όμως, με τους φρενήρεις ρυθμούς της, έχει κηρύξει έναν αδήλωτο πόλεμο στην παιδική ηλικία και τα παιδιά μας αντί να νοιώθουν ασφαλή και ήρεμα, συσσωρεύουν άγχος, βρίσκονται σε διαρκή ένταση και υπερδιέγερση, αναπτύσσοντας κάποτε ακραίες συμπεριφορές, μαθησιακά προβλήματα, καθώς δεν μπορούν να εστιάσουν τη προσοχή τους και να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους.

Στόχος του σεμιναρίου:

Να καταλάβουμε πως στην προσπάθειά μας να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για το μέλλον, εμπλουτίζοντας τη ζωή τους με αντικείμενα, γνώσεις, πληροφορίες και γεμίζοντας τον ελεύθερο χρόνο τους με πάρα πολλές δραστηριότητες, τα εμποτίζουμε με το άγχος μας, τους φόβους και τις αγωνίες μας και εμποδίζουμε την ανάπτυξή τους, παραβιάζοντας την ιερότητα της παιδικής τους ηλικίας. Στόχος επίσης του σεμιναρίου να γνωρίσουμε τρόπους που μπορούν να μειώσουν το άγχος μας, και να μας εξασφαλίσουν περισσότερη χαρά, ψυχική ηρεμία και ασφάλεια στη ζωή μας, να δώσουν αξία στη καθημερινότητα και στις σχέσεις μας, και να βοηθήσουν τα παιδιά μας στην ανάδειξη του δυναμικού τους, στην ανάπτυξη της ταυτότητας και της ανθεκτικότητάς τους.