«Τα Παραδοσιακά Τηνιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με θέμα: «Τα Παραδοσιακά Τηνιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς», η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, στις 7:00 μ.μ., στο Ι.ΤΗ.Π., με ελεύθερη είσοδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  • Σύντομοι Χαιρετισμοί
  • Διάλεξη:

Αλέκος Ε. Φλωράκης, Δρ. Εθνολόγος-Λαογράφος

«Κι αρχή καλός μας χρόνος». Ευετηρία και δέσμευση της τύχης την Πρωτοχρονιά

  • Συναυλία:
    Σύνολο παλαιότερων και νεότερων μουσικών της Τήνου: «Παραδοσιακοί σκοποί και παραλλαγές από τα Τηνιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς».
  • Ακολουθεί κέρασμα με τηνιακό ρακί και παραδοσιακά γλυκά

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως

***

Σκοπός εκδήλωσης:

Όπως κάθε τόπος, έτσι και η Τήνος χαρακτηρίζεται από πολλά έθιμα και παραδόσεις που συνδέονται με την Πρωτοχρονιά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα Κάλαντα. Η παράδοση γύρω από τα Κάλαντα δεν εξαντλείται μόνο στο τραγούδι αφ’ εαυτό, αλλά συμπληρώνεται και από τον τρόπο, το χρόνο και τα μέσα επιτέλεσης του τραγουδιού αυτού (ποιος τα τραγουδάει, πότε, με συνοδεία ή μη μουσικών οργάνων κλπ), καθώς και από τις λοιπές συνήθειες και συμβολισμούς των παραδόσεων της περιόδου της Πρωτοχρονιάς.
Η παρούσα εκδήλωση έχει διπλό σκοπό:
– αφενός να παρουσιάσει τη λαογραφική διάσταση των ευετηριακού χαρακτήρα συνηθειών της Πρωτοχρονιάς στην Τήνο, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα Κάλαντα⸱
– αφετέρου, να προβάλλει τις ιδιαιτερότητες και την ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει τους σκοπούς και τους στίχους τόσο από τα «παλαιά» όσο και από τα «καινούρια» τηνιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.
Απώτερος στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση και διάδοση της γνώσης γύρω από τις ιδιαίτερες τοπικές παραδόσεις του νησιού μας που σχετίζονται με την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, καθώς και η καταγραφή και διάσωση των στίχων και της μουσικής που συνοδεύουν τα τηνιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, μέσα από τη σύμπραξη μουσικών της Τήνου όλων των ηλικιών και μέσα από το έντυπο υλικό το οποίο θα διατίθεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης.