ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ: “Λάθος και Επιβράβευση: Πώς επηρεάζουν τις σχέσεις στην οικογένεια;”

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ 2017-18

 

5ος χρόνος

Σάββατο 10 Μαρτίου, 6.30 μ.μ.

Λάθος και Επιβράβευση: Πώς επηρεάζουν τις σχέσεις στην οικογένεια;

 

Ομιλήτρια: Άννα Ντουντουλάκη Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 

Περίληψη:

   Στην καθημερινότητά μας, λέξεις όπως το «λάθος» και η «επιβράβευση», τις χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα συχνά. Λέξεις, που μας μπερδεύουν και τις οποίες συνδυάζουμε με έννοιες όπως η ευθύνη, η αποτυχία και απόρριψη, αλλά και συναισθήματα όπως το άγχος και ο φόβος, η ανακούφιση και η αίσθηση υπερηφάνειας.   Τις περισσότερες φορές η λέξη «λάθος» έρχεται μαζί με τον φόβο της αποτυχίας, της απογοήτευσης και της απόρριψης ενώ συχνά ακούμε τη φράση «Πρέπει να μάθεις από τα λάθη σου». Πόσο εύκολο είναι όμως να μάθουμε από κάτι που μας τρομάζει τόσο πολύ, που περνάμε άθελά μας ολόκληρη τη ζωή μας σχεδόν προσπαθώντας να το αποφύγουμε; Παράλληλα η λέξη «επιβράβευση», αν και από μόνη της επιφορτισμένη με θετική σημασία, συνδέεται πάντα σχεδόν από τον φόβο της επιτυχίας και της παραίτησης : «εάν πω «μπράβο» κινδυνεύει να χαλαρώσει και δεν θα έχει την ίδια δέσμευση, άρα θα αποτύχει». Όσο λοιπόν και αν γνωρίζουμε πως η επιβράβευση είναι σημαντική, πόσο εύκολο είναι να επιβραβεύσουμε πραγματικά όταν συνοδεύεται πάντα από κάποια απειλή; Και εάν στα παραπάνω ερωτήματα δυσκολευόμαστε να δώσουμε μια απάντηση εμείς οι ενήλικες για τον εαυτό μας, τότε πόσο εύκολο είναι ως γονείς πλέον να δώσουμε αυτές τις απαντήσεις για το παιδί μας ;

   Στην παρούσα ομιλία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια διαφορετική εικόνα για αυτές τις έννοιες και να προσπαθήσουμε να τις κατανοήσουμε το δυνατόν περισσότερο, γιατί χωρίς την κατανόηση η οποιαδήποτε τεχνική είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθεί με επιτυχία αλλά και γιατί είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε τον αντίκτυπο των εννοιών αυτών στην σχέση γονέα- παιδιού. Να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως χάρη σε αυτές τις έννοιες, αντί να ρισκάρουμε την αποξένωση του ενός από τον άλλο, μπορούμε να φτάσουμε σε μια σχέση καλύτερης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας.

 

Υπεύθυνη Σχολής: Αναστασία Μπαξεβάνη

Χορηγός: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Υποστήριξη:

 

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Άννα Ντουντουλάκη πραγματοποίησε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία καθώς και στο Γνωστικό – Συμπεριφοριστικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Bordeaux II, στη Γαλλία. Έχει εργαστεί με ψυχιατρικούς ασθενείς και σαν ψυχοθεραπεύτρια με εφήβους και ενήλικες, σε ατομική και ομαδική θεραπεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία 12 χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στον Πειραιά και ασχολείται με κλινικά αλλά και ψυχοθεραπευτικά περιστατικά ατομικής και ομαδικής θεραπείας.