Kοπή της πίτας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Το μεσημέρι της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεος ευλόγησε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού την Βασιλειόπιτα των υπαλλήλων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συνεχάρη τον Πρόεδρο ιατρό Νικόλαο Διαμαντάκη και τα μέλη του ΔΣ και τους εργαζομένους σε αυτό για τη δραστηριότητά τους.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, με έκδηλη συγκίνηση, έκανε τον ακόλουθο απολογισμό του έργου του απερχόμενου Δ.Σ.:

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί πατέρες,

Κύριε Αντιπρόεδρε και κύριοι συνεπίτροποι του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευγγελιστρίας Τήνου

Αγαπητά μέλη του απερχόμενου και του νέου Δ.Σ. του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού,

Αγαπητοί υπάλληλοι, συνεργάτες και συνεργάτιδές του

Κυρίες και κύριοι,

Μια νέα χρονιά ξεκινά και οι ευχές όλων μας είναι να έχουμε υγεία, ευτυχία και αγάπη, επιτυχία και αειφορία στις επ’ αγαθώ δράσεις μας. Προσθέτω δε την ευχή το Ίδρυμά μας να συνεχίσει το έργο του απρόσκοπτα επ’ ωφελεία όλης της Τήνου, αναδεικνύοντας τον πνευματικό και καλλιτεχνικό της πλούτο σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνον…

Ως πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, θα ήθελα να κάνω έναν σύντομο απολογισμό των δράσεών μας τα τρία τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η θητεία μας ξεκίνησε με έντονους κραδασμούς συνεπεία των παραιτήσεων μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ που ήταν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Προσωπικά, όπως και ο κ. Καρπέτας και η κα Ξυπολυτίδου, ήρθαμε στο Ι.ΤΗ.Π. τον Μάιο του 2015. Τα 6 δε από τα 7 μέλη δεν είχαμε προηγούμενη επαφή με τη διοίκηση του Ιδρύματος. Η καλή ενημέρωση που είχα από τον μέχρι τότε πρόεδρο και επί μακρόν μέλος του Δ.Σ. κ. Ευάγγελο Γκίζη σε θέματα διοικητικά, η άριστη συνεργασία μας με τον κ. Κουμεντάκη κυρίως σε θέματα επιλογής και οργάνωσης των πολιτιστικών δράσεών μας και βεβαίως οι άοκνες προσπάθειες του έμπειρου προσωπικού του Ι.ΤΗ.Π. συνετέλεσαν, ώστε τα θετικά αποτελέσματα να φανούν πολύ γρήγορα και να υπερηφανευόμαστε για :

 • Τη συνέχιση των 2 μεγάλων μουσικών φεστιβάλ: του Jazz on Tinos, που τον προσεχή Αύγουστο θα εορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του, και του Tinos World Music Festival, που θα οργανωθεί το Μάιο για 6η χρονιά·
 • Τη συνέχιση και καθιέρωση του προγράμματος φιλοξενίας ξένων καλλιτεχνών, που πραγματοποιεί στην Τήνο ο Πέτρος Τουλούδης·
 • Την έκθεση φωτογραφίας της Έβελυν Φωσκόλου «δός μοι τοῦτον τόν ξένον» με θέμα τη μετανάστευση, συνεχώς επίκαιρο από το 2015·
 • Την πραγματοποίηση το 2016 της έκθεσης Προς Τήνο 3 με έργα του Βλάση Κανιάρη, πρώτη μετά το θάνατό του, που συνόδευε τόμος με θέμα το έργο του·
 • Τη συνεργασία που ξεκινήσαμε το 2017 με το νεόδμητο σύλλογο Τηνίων Καλλιτεχνών και την έκθεση «Γενέθλια Γη», του ίδιου έτους·
 • Την έκθεση «Ο Λύκος και ο Κήπος», των Αμερικανών φιλελλήνων Richard Lethen και James Lee Byars, την άνοιξη του 2017·
 • Την συνεργασία με την πρεσβεία του Καναδά και την εξαίρετη Κατερίνα Πιζάνια, που τον Αύγουστο του 2017 έφερε από την μακρινή αυτή χώρα 4 εικαστικούς να παρουσιάσουν το έργο τους·
 • Τη συνεργασία με την Υπηρεσία Ιστορίας Πολεμικού Ναυτικού που έφερε στο νησί μας την έκθεση «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου», πριν από 2 μήνες·
 • Όπως επίσης και την έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου, που, λόγω του θανάτου του πριν ένα χρόνο, μετατράπηκε σε αναδρομική λειτουργεί από το τέλος Αυγούστου.

Πολύ σημαντικά θεωρώ επίσης τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και τις εκθέσεις που τα συνόδευαν: τα πολυθεματικά εικαστικά της κας Αναστασίας Χατζίρη που μετρά δεκαετή παρουσία με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, και το διετές πρόγραμμα φωτογραφίας, με τον Αθανάσιο Σκουλουδάκη. Το προηγούμενο φθινόπωρο δε, συνεργαστήκαμε με τα Δημοτικά Σχολεία και το Δήμο Τήνου, ώστε ο Γάλλος καλλιτέχνης Franck Bragigand και η Ελληνίδα συνεργάτιδά του Βασιλική Κωνσταντινοπούλου να εκπονήσουν πρόγραμμα και να χρωματίσουν επιφάνειες των Σχολείων σύμφωνα με επιλογές των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτό.

Ας μη λησμονούμε επίσης την εκπαιδευτικού χαρακτήρα περυσινή έκθεση με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΠΙΙΕΤ, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα με αντίγραφα των έργων του Γύζη «Καρναβάλι εις την Ελλάδα» και του Monfort «Έλληνες Πειρατές», που υλοποιούνται χάρις στην συνεργασία μας με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και φέρνουν στο μέγαρό μας παιδικές φωνές όλων των ηλικιών. Συνεχίζονται δε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Kindermusik με την κα Ελένη Λαγουδάκη, τα θερινά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, η Σχολή Γονέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, σεμινάρια και διαλέξεις ποικίλων θεμάτων, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκαν μουσικές εκδηλώσεις με χορωδίες της Τήνου και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια φροντίσαμε για την ανάδειξη της ιστορίας της Τήνου με τη συντήρηση και ψηφιοποίηση του Αρχείου του Σακελλίωνος, που ανέλαβε η Καΐριος Βιβλιοθήκη στην Άνδρο. Συμμετείχαμε στην έκδοση του τόμου Τέρψις, αφιερωμένου στην Αρχαιολόγο Νότα Κούρου, την οποία συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε στο ανασκαφικό της έργο στο Εξώμπουργο, και ενισχύσαμε με την αγορά ειδικού εξοπλισμού, το αρχαιολογικό πρόγραμμα καταγραφής που εκπονείται από τον κ. Σκλάβο στο νησί μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω μια πρωτοβουλία μας, που έφερε στο Ι.ΤΗ.Π. μοναδικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς, παρακαταθήκες για το μέλλον του. Καταρχήν αγοράστηκαν σε δημοπρασίες, σε πολύ προσιτές τιμές, το σχέδιο του Χαλεπά «Βιοπάλη» και ο πίνακας του Νίκου Λύτρα «Τα Κυδώνια», εμπλουτίζοντας την μόνιμη έκθεση που μας έχει εμπιστευτεί το ΠΙΙΕΤ. Στη συνέχεια σύγχρονοι Τήνιοι καλλιτέχνες, όπως και οικογένειες καλλιτεχνών που δεν είναι πλέον στη ζωή, μας δώρισαν έργα τους, που από το καλοκαίρι εκτίθενται στον πρώτο όροφο του μεγάρου μας, μαζί με κάποια παλαιότερες δωρεές. Αυτή η κίνηση είναι σημαντική γιατί εμπλουτίζει το Ίδρυμά μας με μοναδικού εικαστικού περιεχομένου έργα, το ανοίγει στους σύγχρονους Τήνιους καλλιτέχνες και το κάνει θελκτικό στις νέες γενιές. Εύχομαι να βρεθεί ο απαραίτητος χώρος για εμπλουτισμό αυτής της συλλογής.

Σημαντικό θέμα ήταν η επ’ αμοιβή φιλοξενία διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών σεμιναρίων, που έφεραν έσοδα στο Ίδρυμα, ακόμη περισσότερα στην Τήνο, και, αν δώσουμε προσοχή, τα επόμενα χρόνια μπορεί να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομική ζωή του νησιού μας.

Ως προς τα Διοικητικά θέματα, κατορθώσαμε, μετά από δυόμισι χρόνια ενεργειών να τροποποιήσουμε 3 άρθρα του Οργανισμού μας, όπως είχε αποφασίσει το προηγούμενο Δ.Σ., λύνοντας έτσι το θέμα της νόμιμης συνεχούς λειτουργίας του Ιδρύματος, της ανταμοιβής του προσωπικού για εργασία σε ημέρες αργίας και πλέον του ωραρίου, της υλοποίησης δράσεων ευρύτερων της Τήνου θεμάτων και της χωρίς βιάση ανάληψης των καθηκόντων των Δ.Σ. την 1η Φεβρουαρίου και όχι την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία εκ των πραγμάτων ανέφικτη. Το Διοικητικό Συμβούλιο εμπιστεύτηκε το έμπειρο προσωπικό του Ιδρύματος, το στήριξε όλη την 3ετία και σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις και παρεξηγήσεις, φρόντισε να βρει λύσεις και τα προβλήματα να μην γίνουν δυσεπίλυτα. Συνεχίσαμε τη συνεργασία με τους εξωτερικούς μας συνεργάτες: τη λογίστρια Μέμη Παπακωνσταντοπούλου, τον ηλεκτρονικό Φίλιππο Ρωτσέτη και τους Ορκωτούς Λογιστές της ΣΟΛ Α.Ε., με νέες συμφωνίες, βάσει των δύσκολων οικονομικών δεδομένων που αντιμετωπίζουμε. Προσλάβαμε έκτακτο υπάλληλο με σύμβαση έργου, τον Μιχάλη Κουκοβίνη, που μείωσε τις δαπάνες συντήρησης του κτιρίου και βοήθησε τις τεχνικές υπηρεσίες. Ενεργοποιήσαμε εθελοντικές συνεργασίες και συνεργαστήκαμε αγαστά με όλους τους φορείς της Τήνου.

Ως προς τα τεχνικές εργασίες τέλος, φροντίσαμε για τον ευπρεπισμό του κτιρίου εσωτερικά κυρίως αλλά και την επιδιόρθωση κάποιων εξωτερικών διαβρώσεων. Αποκαταστάθηκε η μαρμάρινη εσωτερική σκάλα, επιδιορθώθηκε ή αντικαταστάθηκε ηλεκτρονικός και τεχνικός εξοπλισμός και εμπλουτίστηκε διαδικτυακά το μέγαρο, ενώ οι τροποποιήσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην ιστοσελίδα μας έχουν φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην διαφήμιση του Ιδρύματος. Βέβαια πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμα. Η οικονομική κρίση που αγγίζει και το Ιερό μας Ίδρυμα, έφεραν και το ΙΤΗΠ σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες πλήρους αποκατάστασης των φθορών της εξωτερικής τοιχοποιίας και των κιγκλιδωμάτων. Ευχόμαστε όμως αυτό να κατορθωθεί άμεσα.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία, υπομονή, κατανόηση και άριστη διάθεση: το μόνιμο προσωπικό του ΙΤΗΠ: τον Μάρκο, τον Γιώργο, την Ιωάννα, την Αγγελική και την Αθηνά. Τους εξωτερικούς μας συνεργάτες: τον Φίλιππο, την Μέμη και την ομάδα της, τον μέχρι πρότινος έκτακτο υπάλληλό μας Μιχάλη, τους ενοικιαστές του κυλικείου Γιάννη και Ευγενία.

Τη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕΤ, τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρό μας και τα μέλη της, που μας εμπιστεύθηκαν και μας υποστήριξαν.

Όλα τα Μέλη του Δ.Σ.,

Την αντιπρόεδρο Ελευθερία Ντεκώ,
Τον Γραμματέα Βασίλειο Καρπέτα,
Τον Ταμία Ιωάννη Δάβιο,
Τον Γιώργο Κουμεντάκη,
Τον Σταύρο Μανιατάκο
και την Μαρίνα Ξυπολιτίδου

Παρά τις επαγγελματικές, οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις μας συνεργαστήκαμε άψογα και φέραμε εις πέρας ένα πολύ σπουδαίο έργο: την καλή λειτουργία του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και την συνέχιση της παρουσίας του στα δρώμενα του τόπου μας.

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, αγάπη και ευλογία.

 

[su_slider source=”media: 769,768,767,766,765,764,763,762″ link=”lightbox” width=”1500″ height=”660″ title=”no” autoplay=”3000″][su_slider source=”media: 655,650,649,648″ link=”lightbox” width=”1500″ height=”660″ title=”no” autoplay=”3000″][/su_slider][:en]

Το μεσημέρι της Κυριακής 20 Ιανουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεος ευλόγησε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού την Βασιλειόπιτα των υπαλλήλων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συνεχάρη τον Πρόεδρο ιατρό Νικόλαο Διαμαντάκη και τα μέλη του ΔΣ και τους εργαζομένους σε αυτό για τη δραστηριότητά τους.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, με έκδηλη συγκίνηση, έκανε τον ακόλουθο απολογισμό του έργου του απερχόμενου Δ.Σ.:

 

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί πατέρες,

Κύριε Αντιπρόεδρε και κύριοι συνεπίτροποι του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευγγελιστρίας Τήνου

Αγαπητά μέλη του απερχόμενου και του νέου Δ.Σ. του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού,

Αγαπητοί υπάλληλοι, συνεργάτες και συνεργάτιδές του

Κυρίες και κύριοι,

 

Μια νέα χρονιά ξεκινά και οι ευχές όλων μας είναι να έχουμε υγεία, ευτυχία και αγάπη, επιτυχία και αειφορία στις επ’ αγαθώ δράσεις μας. Προσθέτω δε την ευχή το Ίδρυμά μας να συνεχίσει το έργο του απρόσκοπτα επ’ ωφελεία όλης της Τήνου, αναδεικνύοντας τον πνευματικό και καλλιτεχνικό της πλούτο σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνον…

Ως πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, θα ήθελα να κάνω έναν σύντομο απολογισμό των δράσεών μας τα τρία τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η θητεία μας ξεκίνησε με έντονους κραδασμούς συνεπεία των παραιτήσεων μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ που ήταν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Προσωπικά, όπως και ο κ. Καρπέτας και η κα Ξυπολυτίδου, ήρθαμε στο Ι.ΤΗ.Π. τον Μάιο του 2015. Τα 6 δε από τα 7 μέλη δεν είχαμε προηγούμενη επαφή με τη διοίκηση του Ιδρύματος. Η καλή ενημέρωση που είχα από τον μέχρι τότε πρόεδρο και επί μακρόν μέλος του Δ.Σ. κ. Ευάγγελο Γκίζη σε θέματα διοικητικά, η άριστη συνεργασία μας με τον κ. Κουμεντάκη κυρίως σε θέματα επιλογής και οργάνωσης των πολιτιστικών δράσεών μας και βεβαίως οι άοκνες προσπάθειες του έμπειρου προσωπικού του Ι.ΤΗ.Π. συνετέλεσαν, ώστε τα θετικά αποτελέσματα να φανούν πολύ γρήγορα και να υπερηφανευόμαστε για :

 • Τη συνέχιση των 2 μεγάλων μουσικών φεστιβάλ: του Jazz on Tinos, που τον προσεχή Αύγουστο θα εορτάσει τα 10 χρόνια λειτουργίας του, και του Tinos World Music Festival, που θα οργανωθεί το Μάιο για 6η χρονιά·
 • Τη συνέχιση και καθιέρωση του προγράμματος φιλοξενίας ξένων καλλιτεχνών, που πραγματοποιεί στην Τήνο ο Πέτρος Τουλούδης·
 • Την έκθεση φωτογραφίας της Έβελυν Φωσκόλου «δός μοι τοῦτον τόν ξένον» με θέμα τη μετανάστευση, συνεχώς επίκαιρο από το 2015·
 • Την πραγματοποίηση το 2016 της έκθεσης Προς Τήνο 3 με έργα του Βλάση Κανιάρη, πρώτη μετά το θάνατό του, που συνόδευε τόμος με θέμα το έργο του·
 • Τη συνεργασία που ξεκινήσαμε το 2017 με το νεόδμητο σύλλογο Τηνίων Καλλιτεχνών και την έκθεση «Γενέθλια Γη», του ίδιου έτους·
 • Την έκθεση «Ο Λύκος και ο Κήπος», των Αμερικανών φιλελλήνων Richard Lethen και James Lee Byars, την άνοιξη του 2017·
 • Την συνεργασία με την πρεσβεία του Καναδά και την εξαίρετη Κατερίνα Πιζάνια, που τον Αύγουστο του 2017 έφερε από την μακρινή αυτή χώρα 4 εικαστικούς να παρουσιάσουν το έργο τους·
 • Τη συνεργασία με την Υπηρεσία Ιστορίας Πολεμικού Ναυτικού που έφερε στο νησί μας την έκθεση «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου», πριν από 2 μήνες·
 • Όπως επίσης και την έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου, που, λόγω του θανάτου του πριν ένα χρόνο, μετατράπηκε σε αναδρομική λειτουργεί από το τέλος Αυγούστου.

Πολύ σημαντικά θεωρώ επίσης τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και τις εκθέσεις που τα συνόδευαν: τα πολυθεματικά εικαστικά της κας Αναστασίας Χατζίρη που μετρά δεκαετή παρουσία με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, και το διετές πρόγραμμα φωτογραφίας, με τον Αθανάσιο Σκουλουδάκη. Το προηγούμενο φθινόπωρο δε, συνεργαστήκαμε με τα Δημοτικά Σχολεία και το Δήμο Τήνου, ώστε ο Γάλλος καλλιτέχνης Franck Bragigand και η Ελληνίδα συνεργάτιδά του Βασιλική Κωνσταντινοπούλου να εκπονήσουν πρόγραμμα και να χρωματίσουν επιφάνειες των Σχολείων σύμφωνα με επιλογές των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτό.

Ας μη λησμονούμε επίσης την εκπαιδευτικού χαρακτήρα περυσινή έκθεση με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΠΙΙΕΤ, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα με αντίγραφα των έργων του Γύζη «Καρναβάλι εις την Ελλάδα» και του Monfort «Έλληνες Πειρατές», που υλοποιούνται χάρις στην συνεργασία μας με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και φέρνουν στο μέγαρό μας παιδικές φωνές όλων των ηλικιών. Συνεχίζονται δε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Kindermusik με την κα Ελένη Λαγουδάκη, τα θερινά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, η Σχολή Γονέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, σεμινάρια και διαλέξεις ποικίλων θεμάτων, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκαν μουσικές εκδηλώσεις με χορωδίες της Τήνου και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια φροντίσαμε για την ανάδειξη της ιστορίας της Τήνου με τη συντήρηση και ψηφιοποίηση του Αρχείου του Σακελλίωνος, που ανέλαβε η Καΐριος Βιβλιοθήκη στην Άνδρο. Συμμετείχαμε στην έκδοση του τόμου Τέρψις, αφιερωμένου στην Αρχαιολόγο Νότα Κούρου, την οποία συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε στο ανασκαφικό της έργο στο Εξώμπουργο, και ενισχύσαμε με την αγορά ειδικού εξοπλισμού, το αρχαιολογικό πρόγραμμα καταγραφής που εκπονείται από τον κ. Σκλάβο στο νησί μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω μια πρωτοβουλία μας, που έφερε στο Ι.ΤΗ.Π. μοναδικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς, παρακαταθήκες για το μέλλον του. Καταρχήν αγοράστηκαν σε δημοπρασίες, σε πολύ προσιτές τιμές, το σχέδιο του Χαλεπά «Βιοπάλη» και ο πίνακας του Νίκου Λύτρα «Τα Κυδώνια», εμπλουτίζοντας την μόνιμη έκθεση που μας έχει εμπιστευτεί το ΠΙΙΕΤ. Στη συνέχεια σύγχρονοι Τήνιοι καλλιτέχνες, όπως και οικογένειες καλλιτεχνών που δεν είναι πλέον στη ζωή, μας δώρισαν έργα τους, που από το καλοκαίρι εκτίθενται στον πρώτο όροφο του μεγάρου μας, μαζί με κάποια παλαιότερες δωρεές. Αυτή η κίνηση είναι σημαντική γιατί εμπλουτίζει το Ίδρυμά μας με μοναδικού εικαστικού περιεχομένου έργα, το ανοίγει στους σύγχρονους Τήνιους καλλιτέχνες και το κάνει θελκτικό στις νέες γενιές. Εύχομαι να βρεθεί ο απαραίτητος χώρος για εμπλουτισμό αυτής της συλλογής.

Σημαντικό θέμα ήταν η επ’ αμοιβή φιλοξενία διεθνών συνεδρίων και επιστημονικών σεμιναρίων, που έφεραν έσοδα στο Ίδρυμα, ακόμη περισσότερα στην Τήνο, και, αν δώσουμε προσοχή, τα επόμενα χρόνια μπορεί να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομική ζωή του νησιού μας.

Ως προς τα Διοικητικά θέματα, κατορθώσαμε, μετά από δυόμισι χρόνια ενεργειών να τροποποιήσουμε 3 άρθρα του Οργανισμού μας, όπως είχε αποφασίσει το προηγούμενο Δ.Σ., λύνοντας έτσι το θέμα της νόμιμης συνεχούς λειτουργίας του Ιδρύματος, της ανταμοιβής του προσωπικού για εργασία σε ημέρες αργίας και πλέον του ωραρίου, της υλοποίησης δράσεων ευρύτερων της Τήνου θεμάτων και της χωρίς βιάση ανάληψης των καθηκόντων των Δ.Σ. την 1η Φεβρουαρίου και όχι την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία εκ των πραγμάτων ανέφικτη. Το Διοικητικό Συμβούλιο εμπιστεύτηκε το έμπειρο προσωπικό του Ιδρύματος, το στήριξε όλη την 3ετία και σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις και παρεξηγήσεις, φρόντισε να βρει λύσεις και τα προβλήματα να μην γίνουν δυσεπίλυτα. Συνεχίσαμε τη συνεργασία με τους εξωτερικούς μας συνεργάτες: τη λογίστρια Μέμη Παπακωνσταντοπούλου, τον ηλεκτρονικό Φίλιππο Ρωτσέτη και τους Ορκωτούς Λογιστές της ΣΟΛ Α.Ε., με νέες συμφωνίες, βάσει των δύσκολων οικονομικών δεδομένων που αντιμετωπίζουμε. Προσλάβαμε έκτακτο υπάλληλο με σύμβαση έργου, τον Μιχάλη Κουκοβίνη, που μείωσε τις δαπάνες συντήρησης του κτιρίου και βοήθησε τις τεχνικές υπηρεσίες. Ενεργοποιήσαμε εθελοντικές συνεργασίες και συνεργαστήκαμε αγαστά με όλους τους φορείς της Τήνου.

 

Ως προς τα τεχνικές εργασίες τέλος, φροντίσαμε για τον ευπρεπισμό του κτιρίου εσωτερικά κυρίως αλλά και την επιδιόρθωση κάποιων εξωτερικών διαβρώσεων. Αποκαταστάθηκε η μαρμάρινη εσωτερική σκάλα, επιδιορθώθηκε ή αντικαταστάθηκε ηλεκτρονικός και τεχνικός εξοπλισμός και εμπλουτίστηκε διαδικτυακά το μέγαρο, ενώ οι τροποποιήσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην ιστοσελίδα μας έχουν φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην διαφήμιση του Ιδρύματος. Βέβαια πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμα. Η οικονομική κρίση που αγγίζει και το Ιερό μας Ίδρυμα, έφεραν και το ΙΤΗΠ σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες πλήρους αποκατάστασης των φθορών της εξωτερικής τοιχοποιίας και των κιγκλιδωμάτων. Ευχόμαστε όμως αυτό να κατορθωθεί άμεσα.

 

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία, υπομονή, κατανόηση και άριστη διάθεση: το μόνιμο προσωπικό του ΙΤΗΠ: τον Μάρκο, τον Γιώργο, την Ιωάννα, την Αγγελική και την Αθηνά. Τους εξωτερικούς μας συνεργάτες: τον Φίλιππο, την Μέμη και την ομάδα της, τον μέχρι πρότινος έκτακτο υπάλληλό μας Μιχάλη, τους ενοικιαστές του κυλικείου Γιάννη και Ευγενία.

Τη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΙΕΤ, τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρό μας και τα μέλη της, που μας εμπιστεύθηκαν και μας υποστήριξαν.

Όλα τα Μέλη του Δ.Σ.,

Την αντιπρόεδρο Ελευθερία Ντεκώ,
Τον Γραμματέα Βασίλειο Καρπέτα,
Τον Ταμία Ιωάννη Δάβιο,
Τον Γιώργο Κουμεντάκη,
Τον Σταύρο Μανιατάκο
και την Μαρίνα Ξυπολιτίδου.

Παρά τις επαγγελματικές, οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις μας συνεργαστήκαμε άψογα και φέραμε εις πέρας ένα πολύ σπουδαίο έργο: την καλή λειτουργία του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και την συνέχιση της παρουσίας του στα δρώμενα του τόπου μας.

 

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, αγάπη και ευλογία.