Έκθεση Πέτρου Ζουμπουλάκη

«Το Αιγαίο σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι»

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού,

8 Αυγούστου – 10 Οκτωβρίου 2022

Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης

Μετά την εξαιρετική υποδοχή της έκθεσης του καταξιωμένου και βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», η έκθεση ταξιδεύει στην Τήνο, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την πρόσφατη εικαστική ενότητα «Το Αιγαίο σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι». Η αναφορά του τίτλου της έκθεσης στο γνωστό στίχο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη («Η Ιθάκη») σηματοδοτεί και την ποιητική προσέγγιση του καλλιτέχνη στην απεικόνιση νησιών του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Τήνος.

Το σύνολο των έργων αποτελεί την κορύφωση της πολυετούς έρευνας του καλλιτέχνη για το «Αέναο Τοπίο». Όπως λέει ο ίδιος: «Το τοπίο αποτελούσε ανέκαθεν την πηγή της έμπνευσής μου. Θαυμάζω την ποικιλία και την πολυμορφία του. Οι θάλασσες και τα χερσονήσια, οι ξερολιθιές και τα λιβάδια, οι αμμουδιές του, οι γκρεμοί και οι κοιλάδες του ιδωμένα από αέρος αποτελούν μετεξέλιξη του Αέναου Τοπίου μου, που με απασχολεί πολλά χρόνια».

Ο Π. Ζουμπουλάκης, χρησιμοποιεί μια, σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση, με πλάνα της φύσης είτε μακρινά, ιδωμένα είτε από ψηλά, είτε κοντινά. Κάθε έργο του λειτουργεί ως αυτόνομη έκφραση, αλλά ταυτόχρονα εντάσσεται σε ένα αέναο εικαστικό σύμπαν, χωρίς αρχή και τέλος. Έτσι, προσκαλεί τον θεατή να λειτουργήσει διαδραστικά και να χρησιμοποιήσει την φαντασία του, για να συμπληρώσει τα «κενά» στοιχεία της μεταβλητής εικαστικής σύνθεσης.

Η έκθεση πλαισιώνεται και από πορτρέτα Ελλήνων ποιητών, οι οποίοι εξύμνησαν τη θάλασσα (Ο. Ελύτης, Ν. Καββαδίας κ.ά), ενώ η ηχητική εγκατάσταση των κυμάτων, του αέρα και της βροχής, δημιουργεί μια πολυαισθητηριακή εμπειρία για τον θεατή.

Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Ξωκλήσι, μικτή τεχνική σε μουσαμά, 24×30 εκ. Country chapel, mixed media on canvas, 24×30 cm

Τήνο: Δευτέρα 8 Αυγούστου, ώρα: 20.30

Διάρκεια έκθεσης

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, αίθουσα Ν. Γύζη: 8/08 – 10/10/2022.

Κίτρινο αεροπλάνο,
μικτή τεχνική σε μουσαμά, 100×60 εκ., (λεπτομέρεια)
Yellow airplane,
mixed media on canvas, 100×60 cm, (detail)

ΗΜ/ΝΙΑ

08 Αυγ 2022 - 10 Οκτ 2022
Παρήλθε!

ΩΡΑ

8:30 pm