Εκδήλωση Συλλόγου “Φιλόμουσοι Τήνου” στο ΙΤΗΠ

Από τον Ηρακλή και τον Ιάσονα μέχρι τον …θείο από την Αμερική

Μία συνοπτική αναδρομή στην ιστορία και την προσφορά του απόδημου ελληνισμού

Ο ξενιτεμός των Ελλήνων ήταν συχνά η μοναδική επιλογή για την επιβίωση των φτωχότερων οικογενειών και ο πόνος του ζωντανού χωρισμού είναι βαθιά χαραγμένος στη λαϊκή ψυχή. Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, κύματα νέων φεύγουν ψάχνοντας την τύχη τους σε άλλες πατρίδες. Διαχρονικά λοιπόν, ο Έλληνας αποδημεί, ξανοίγεται, τολμά και τελικά προκόβει όπου εγκαθίσταται.

Ο κ. Κοντοβουνήσιος θα κάνει μία συνοπτική ιστορική αναδρομή στις περιόδους εκείνες κατά τις οποίες διάφοροι λόγοι υποχρέωναν τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τον «θαλασσόδαρτο βράχο», την πατρίδα τους, για να ριζώσουν αλλού.

Από τον μυθικό Ηρακλή μέχρι τον θρυλικό “θείο από την Αμερική”, πλήθη μεταναστών ή κυνηγημένων ταξίδεψαν τα όνειρά τους σε μέρη άγνωστα, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους.

Ο ομιλητής θα παρουσιάσει σκοτεινές πτυχές της μεταναστευτικής περιπέτειας αλλά και άγνωστα επιτεύγματα επιφανών ομογενών που συνέτρεξαν (και συντρέχουν) τη μητέρα Ελλάδα όποτε αυτή το χρειάστηκε.

Την ομιλία θα συνοδεύσει πολύ πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό και, μετά το πέρας της, θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΗΜ/ΝΙΑ

22 Μαρ 2023
Παρήλθε!

ΩΡΑ

7:30 pm
Κατηγορια