Ανοιχτοί Ορίζοντες

Ανοιχτοί Ορίζοντες, μια Έκθεση

Σκοπός της έκθεσης Ανοιχτοί Ορίζοντες είναι να συστήσει στο ελληνικό κοινό το έργο τριών διεθνώς καταξιωμένων Καναδών καλλιτεχνών: του Ron Moppett, της Allyson Glenn και της Colleen Heslin.
Και οι τρεις καλλιτέχνες βρίσκονται στο προσκήνιο της καλλιτεχνικής κοινότητας του Καναδά. Προχωρούν πέρα από τα προδιαγεγραμμένα όρια και ιεραρχίες της τέχνης, γεγονός που είναι εμφανές στον τρόπο με τον οποίο το κοινό ανταποκρίνεται στις πολυβραβευμένες εικαστικές τους πρακτικές. Mε εικαστικά καινοτόμους τρόπους, αναφέρονται στην απεραντοσύνη της φύσης του καναδικού τοπίου και την απεικονίζουν. Προτιμούν να καλύπτουν τον καμβά, μερικές φορές επεκτείνοντας τα έργα στο πάτωμα, δημιουργώντας εγκαταστάσεις, δυνατές καλλιτεχνικά, που αφηγούνται ιστορίες ενός κόσμου σε κατάσταση ρευστότητας – έργα που μπορούν να αντισταθούν, αλλά και να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις της θάλασσας του Αιγαίου – τον απέραντο γαλάζιο ορίζοντα, το άπλετο φως, και πάνω απ’ όλα, τις μυριάδες ιστορίες, που έχουν θαφτεί στο βάθος της και έχουν ξεβραστεί στις ακτές της.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα για την 150η επέτειο της Καναδικής Συνομοσπονδίας και την 75η επέτειο από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας.

Τοποθεσία: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Τήνος, Ελλάδα
Διάρκεια: 1-20 Αυγούστου, 2017
Εγκαίνια: 1η Αυγούστου, 2017 και ώρα 20.00 (παρουσία των καναδών καλλιτεχνών)
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Ron Moppett, Allyson Glenn και Colleen Heslin
Επιμελήτρια: Δρ. Κατερίνα Πιζάνια
Ανοιχτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες και την επιμελήτρια για το έργο τους στις 2 Αυγούστου 2017 ώρα 20.30 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Ώρες λειτουργίας:  Δε, Τετ, Πεμ  9:00 – 15:00,  Παρ, Σα, Κυ  10:30 – 14:00 και 19:00 – 21:00

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Ο Ron Moppett έχει μια παράξενη, σχεδόν ανοίκεια, ικανότητα να συγκεντρώνει και να συνδυάζει μεταξύ τους έντονα χρώματα και μια ποικιλία από υλικά και αντικείμενα (κάποια υψηλής και pop κουλτούρας, κάποια που έχει μαζέψει μέσα στα χρόνια) σε πίνακες και εγκαταστάσεις, που εξίσου, προσκαλούν, αλλά και προκαλούν τους θεατές. Οι θεματικοί του υπαινιγμοί έχουν επιλεγεί από την προσωπική του ιστορία και από ταξίδια, την ιστορία της τέχνης και πρόσφατα γεγονότα. Μέσα στα χρόνια, ο Ron έχει δείξει την κλίση του στη διερεύνηση της διαφορετικότητας μέσα από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το χώρο: διαφορές μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, καταφυγίου και ασύλου. Διαφορές που βρίσκονται στο προσκήνιο της ελληνικής κουλτούρας.
Η Allyson Glenn είναι το ίδιο τολμηρή στις επιλογές των χρωμάτων, τη δυνατή πινελιά, την παχιά και γρήγορη απόθεση του χρώματος και της ευαισθησίας στον καμβά, με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που σχετίζονται με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Για άλλη μια φορά, κάνει παραστατική ζωγραφική, που είναι απόλαυση να την αντικρίζει κανείς. Συνεχίζει τη μακρά παράδοση της τέχνης της τοπιογραφίας που αποδίδει τα λιβάδια με μια σύγχρονη παραλλαγή× και παρόλο που απεικονίζει ερείπια τοπίων, στη θέαση των έργων της, οι θεατές βιώνουν στιγμές εξαιρετικής ομορφιάς, που τους προτρέπουν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την τωρινή οικολογική κρίση.
Η Colleen Heslin έχει ανατρέψει πλήρως τις ζωγραφικές παραδόσεις. Τα αφηρημένα έργα της μοιάζουν ζωγραφικά, όμως, είναι φτιαγμένα από πεταμένα υφάσματα, τα οποία έχει βάψει, ράψει και τεντώσει. Αυτά τα ραμμένα κομμάτια ξεγελούν τους τρόπους με του οποίους βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε την ιστορία της ζωγραφικής. Εντός των πλαισίων των καμβάδων της, συνδυάζει χώρους, χρώματα και φόρμες, για να απελευθερώσει έναν άπειρο αριθμό αφηγήσεων για τον μόχθο της χειρονακτικής εργασίας και την αισθητική.

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Προϊστάμενος/ υπεύθυνος επικοινωνίας: Μάρκος Βιδάλης
www.itip.gr
[email protected]

ΗΜ/ΝΙΑ

01 - 20 Αυγ 2017
Παρήλθε!

ΩΡΑ

8:00 am - 6:00 pm