Ένα πιάνο, δύο πιανίστες, τρεις αιώνες μουσικής

Στην κατάμεστη Κεντρική Συνεδριακή Αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πληθυσμού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4/5 το ρεσιτάλ πιάνου των Τίτου Γουβέλη και Κωνσταντίνου Βιδάλη «Ένα πιάνο, δύο πιανίστες, τρεις αιώνες μουσικής».

Μαθητής και δάσκαλος, Κωνσταντίνος Βιδάλης και Τίτος Γουβέλης, παρουσίασαν ένα πανόραμα διάσημων πιανιστικών έργων που καλύπτουν φάσμα τριών αιώνων μουσικής δημιουργίας, από τον Μότσαρτ (18ος αιώνας) ως τον Προκόφιεφ (20ος). Ο νεαρός, ταλαντούχος μουσικός Κωνσταντίνος Βιδάλης παρουσίασε έργα πέντε συνθετών, που εκπροσωπούν διαφορετικές εποχές και στιλ – πιο συγκε­κριμένα τον κλασικισμό (Μότσαρτ, Μπετόβεν), τον Ρομαντισμό (Γκρηγκ), τον Ιμπρεσιονισμό (Ντεμπυσύ) και τον Μοντερνισμό (Προκόφιεφ). Η μελέτη αυτών των γοητευτικών και συγχρόνως απαιτητικών έργων έγινε στο πλαίσιο της μαθητείας του κοντά στον πιανίστα Τίτο Γουβέλη (σολίστ και καθηγητή του Ωδείου Αθηνών), ο οποίος στην πρώτη του εμφάνιση στην Τήνο ερμήνευε ένα από τα συγκλονιστικότερα έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου, τις Εικόνες από μία έκθεση του Ρώσου συνθέτη Μόντεστ Μούσοργκσκυ. Το επικό αυτό έργο αποτυπώνει με ενάργεια και λεπταίσθητη περιγραφικότητα την επίσκεψη του Μούσοργκσκυ σε μία έκθεση έργων του ζωγράφου Βίκτορ Χάρτμαν (1934 – 1873) που πραγματο­ποιήθηκε λίγο μετά (1874) τον αιφνίδιο θάνατό του. Η συναυλία έκλεισε με σύντομη σύμπραξη μαθητή και δασκάλου στο εύθυμο κομμάτι (Humoresque) του Λέοπολντ Γκοντόφσκυ, ενός από τους μεγαλύτερους πιανίστες όλων των εποχών. Την εισαγωγή στα έργα έκανε ο σολίστ Τίτος Γουβάλης.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου Τήνου κ. Δωροθέου απηύθυνε ο π. Νικόλαος Μαραγκός.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ι.ΤΗ.Π. κ. Ευάγγελος Γκίζης παρουσιάζοντας τη μουσική πορεία του Κωνσταντίνου Βιδάλη τα πέντε τελευταία χρόνια και την εντυπωσιακή εξέλιξή του στο πιάνο κοντά στον μοναδικό μουσικό και δάσκαλο Τίτο Γουβέλη.