Υπεύθυνη Σχολής: Αναστασία Μπαξεβάνη – Εκπαιδευτικός
6ος χρόνος λειτουργίας!
1η συνάντηση: Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, ώρα 7.00 μ.μ.
Θέμα: «Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά σήμερα»
Ομιλήτρια: Σοφία Δορμπαράκη, Πρεσβυτέρα – Εκπαιδευτικός
ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, η βελτίωση των συνθηκών της ζωής και η εξειδικευμένη πληροφόρηση και ενημέρωση πάνω στα θέματα της αγωγής βοηθούν τη σημερινή οικογένεια στο δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών;
Θεωρητικά, ναι. Πρακτικά όμως στην καθημερινή τριβή των προσώπων, όπου καλούνται οι γονείς να εφαρμόσουν έμπρακτα τις γνώσεις τους και να μεταποιήσουν τη θεωρία σε πράξη, αρκετοί στρεσογόνοι παράγοντες δυσκολεύουν το έργο της αγωγής τους και δημιουργούν αρκετό άγχος στην ψυχή τους και προβλήματα στη σχέση τους με τα παιδιά. Ας δούμε κάποιους απ’ αυτούς τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά.
- Ο κοινωνικός περίγυρος με τα πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής, όπως η ανεργία, η οικονομική κρίση, η τρομοκρατία και ανασφάλεια, οι εξαρτήσεις και τα ναρκωτικά, οι νέες αρρώστιες, η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
- Η απαξίωση του θεσμού του γάμου και της οικογένειας με τη θέσπιση νόμων υπέρ της απόλυτης ελευθεριότητας, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των διαζυγίων και των μονογονεϊκών οικογενειών.
- Το πνεύμα του ευδαιμονισμού, της κατανάλωσης και του υπερκαταναλωτισμού της εποχής μας, που χαϊδεύει τα πάθη της πλεονεξίας και φιλαργυρίας.
- Οι συνέπειες της ανεξέλεγκτης δημοκρατίας και η τάση διαγραφής των αξιών και της ιεραρχίας από τις σύγχρονες κοινωνίες, που οδηγεί στην ισοπέδωση των πάντων (τι την θέλουμε την οικογένεια, δεν χρειαζόμαστε την αγωγή κλπ.).
- Η αποξένωση των συζύγων λόγω έλλειψης επαρκούς και ουσιαστικής επικοινωνίας, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία τους να ανταποκριθούν και στο ρόλο τους ως γονείς.
- Η ατονία και εξασθένηση της υποστήριξης των συγγενικών και φιλικών δεσμών (παππούδων – φίλων – γειτονιάς).
- Η έλευση του κυβερνοχώρου – internet, κινητά, τάμπλετ, face-book, ηλεκτρικοί υπολογιστές – στη ζωή των ανθρώπων, που μεταβάλλει την παραδοσιακή μορφή επικοινωνίας και δημιουργεί, όταν χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα, πολλαπλά προβλήματα, εξαρτήσεις, κατάθλιψη κ.ά.
- Οι γρήγοροι και φρενήρεις πολλές φορές ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, που παρασύρουν τους γονείς σε υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις για άμεσα αποτελέσματα στην αγωγή των παιδιών.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες που πιέζουν τους σημερινούς γονείς, δημιουργούν αστείρευτο άγχος για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους και δυσχεραίνουν το δύσκολο έργο της αγωγής.
Πώς λοιπόν μπορεί ο σημερινός γονιός να διαχειριστεί το άγχος του και να το μεταποιήσει σε δημιουργική προσφορά στο παιδί του;
- Με το να αναθεωρήσει και να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες στη ζωή του· να δώσει έμφαση στις αξίες της ζωής, στα ιδανικά, στην αγάπη και την ψυχαγωγία μέσα στην οικογένειά του («ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος»).
- Με την ενεργό συμμετοχή του ως πατέρας ή μητέρα αντίστοιχα στο έργο της αγωγής. Με κοινές δραστηριότητες και ασχολίες που γεμίζουν τη ζωή όλων, αλλά και εφαρμογή ορίων, που μαθαίνουν στο παιδί να σέβεται και να εκτιμά.
- Με την αναζήτηση βοήθειας από ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν (συγγενείς, φίλους, ειδικούς), όταν το άγχος ξεχειλίζει.
- Με την προσευχή στον Θεό για τα παιδιά και την εμπιστοσύνη στην αγάπη και την πρόνοιά Του («πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα»).
Σοφία Δορμπαράκη
Φιλόλογος
Η κ. Σοφία Κουτσούρη-Δορμπαράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δίδαξε επί 30 χρόνια ως φιλόλογος σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα ασχολήθηκε με θέματα ψυχολογίας και αγωγής της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και διδάσκει σε Σχολές Γονέων διαφόρων Μητροπόλεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνεργάτης επίσης του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας. Είναι Πρεσβυτέρα του Πρωτοπρεσβυτέρου της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος π. Γεωργίου Δορμπαράκη, μητέρα 4 παιδιών και τριών εγγονών.
Χορηγός: ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: BLUE STAR FERRIES