ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ 2017-18
Υπεύθυνη: Αναστασία Μπαξεβάνη – Εκπαιδευτικός
«Η χαρά της ευθύνης της γονεϊκότητας»
Χριστίνα Μιχαλοπούλου – Ψυχαναλυτική Θεραπεύτρια
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, 6.30 μ.μ.
Όλο το ταξίδι της γονεϊκότητας αποτελεί ακροβατικό σε τεντωμένο σκοινί, ενίοτε χωρίς δίχτυ ασφαλείας από κάτω μας! Τότε, που μπορεί να βρίσκεται η χαρά;
Θα επιχειρήσουμε να υφάνουμε ένα δίχτυ με τις έννοιες και τα βιώματα που καταφέρνουν να συνδέουν την χαρά και την ευθύνη, εμπεριέχοντας ταυτόχρονα πολλές απροσδόκητες και άλλες αναμενόμενες πτυχές της γονεϊκότητας.
Ο λαός λέει: «αν δε χτίσεις και δεν παντρέψεις…»! Τα αποσιωπητικά που έπονται της αρχικής φράσης, πιθανότατα υπονοούν τον κόπο που ενέχουνκαι τα δύο εγχειρήματα. Κανείς δε μιλά – ίσως αρκετά – για τη χαρά που εμπεριέχεται, όχι απλά στο μεγάλωμα ενός παιδιού αλλά στην ευθύνη. Η ανάληψη της οποίας είναι εκείνη που δίνει ακριβώς την χαρά.
Στις μέρες μας αποθηκεύουμε ως φόντο στο κινητό μας το παιδί ή τα παιδιά μας να χαμογελούν, γνωρίζοντας όμως ότι αυτό απεικονίζει ένα κλάσμα του δευτερολέπτου της κοινής μας ζωής (ζώσας πραγματικότητας).
Είναι άραγε η ευθύνη και η χαρά τόσο ασύνδετες έννοιες; Και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτός που τελικά αναλαμβάνει την ευθύνη μπορεί να χαίρεται;
O D.W. Winnicott, παιδίατρος και ψυχαναλυτής παιδιών και ενηλίκων, διευκρινίζει ότι όταν μιλάμε για βρέφος, μιλάμε κατ’ ανάγκη για τη δυάδα μητέρας – βρέφους, αφού το βρέφος μόνο του, είναι απλά ένα αβοήθητο πλάσμα που ήρθε στη ζωή. Κεντρική έννοια στο ταξίδι της γονεϊκότητας είναι κατ’ επέκταση η συνεξάρτηση. Ωστόσο, στο ίδιο μεγαλειώδες ταξίδι συναντά κανείς σύντομα και την διαφοροποίηση, την αποδοχή του Άλλου που είναι ξένος σ’ εμάς. Ένας «ξένος» που άλλοτε κρατά τον καθρέφτη για να καθρεφτιστούμε και άλλοτε γίνεται ο/η ίδιος/α ο καθρέφτης μας. Αυτά και πολλά περισσότερα θα συζητήσουμε όλοι μαζί.
Η Χριστίνα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Μ. Βρετανία στη Φιλοσοφία και την Ψυχολογία και μεταπτυχιακά στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (University of North London, O.U. και Keele University αντίστοιχα). Εργάστηκε στο Λονδίνο στο Promis Counselling Center (Κλινική για διαταραχές διατροφής και εξαρτήσεις) και επιστρέφοντας στην Αθήνα σε τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια επί 15 συνολικά χρόνια. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Ενδοκρινολογίας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αυτοάνοσων Συστηματικών Ασθενειών. Από το 1994 ως σήμερα εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης. Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS) και συνεργαζόμενο μέλος της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας IPSO Pierre Marty. Εχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της στην Ψυχανάλυση ομάδας με την γαλλική ομάδα της SFPPG και συνεχίζει να εκπαιδεύεται στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία.