Tinos World Music Festival: 6ος χρόνος

Παρασκευή 25, Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΔΟΞΑΡΙΑ

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα Τήνου

Από τον Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Κρήτη θα μας ταξιδέψει φέτος το 6ο Tinos World Music Festival, που θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα της Τήνου. Όχημα, το δοξάρι της λύρας και του βιολιού, των δύο τοξωτών εγχόρδων, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας και πρωταγωνιστούν στη χαρά, το γλέντι, το πανηγύρι, αλλά και το μοιρολόι.
Οι πρώτες δοξαριές θα φέρουν μελωδίες από τον Πόντο και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με τον δεξιοτέχνη Χρήστο Καλιοντζίδη στην ποντιακή λύρα, γνωστή και ως κεμεντζέ, και τον Μιχάλη Μπακάλη στο νταούλι, αλλά και από την Κρήτη με τον λυράρη Γιώργο Σκορδαλό, τον λαουτιέρη Γιώργο Μανωλάκη και τον Γιάννη Παπατζανή στα κρουστά (25.05). Τη δεύτερη μέρα, ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Στρατής Ψαραδέλλης στην αχλαδόσχημη πολίτικη λύρα, και ο Ευγένιος Βούλγαρης στο τοξωτό τανμπούρ, θα μας οδηγήσουν σε ένα μελωδικό οδοιπορικό στην μουσική της Πόλης και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου (26.05). Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στην μουσική παράδοση του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, με έναν από τις σημαντικότερους βιολιστές της ελληνικής μουσικής παράδοσης, τον Στάθη Κουκουλάρη, ενώ μαζί του θα συμπράξουν η Μάρθα Μαυροειδή στο τραγούδι και το πολίτικο λαούτο, η Μαρία Πλουμή και ο Σπύρος Μπάλιος στα λαούτα, ο Μιχάλης Μπακάλης στα κρουστά και ο Γιώργος Βεντουρής στο κοντραμπάσο (27.05).
Μία μέρα πριν την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση pre-festival συναυλία με μελωδίες και σκοπούς από την Κρήτη, την Πόλη, το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μάρθα Μαυροειδή

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ώρα έναρξης: κάθε βράδυ στις 21:30