ΝΟΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΝΟΣ / Tinos Think Tank


Κάτοικοι της Τήνου, φιλοξενούμενοι στο νησί ή παραθεριστές του με εξειδίκευση σε τομείς των Τεχνών και των Επιστημών, δίνουν διαλέξεις ανοικτές στο ευρύ κοινό, προσκεκλημένοι του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

 

Οργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, με την ευγενική υποστήριξη της Ανδρούλας Καμινάρα

 

Χώρος: Μέγαρο Ι.ΤΗ.Π. Είσοδος Ελεύθερη

 

25/6/ 2019, @ 20:00
Margaret MacMillan, D.Phil.
Επίτιμος καθηγήτρια Διεθνούς Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο

 

Ο πόλεμος και η ανθρώπινη κοινωνία. 

 

Η διάλεξη θα παρουσιάσει μέσα από την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας την πολύπλοκη και αλληλεξαρτώμενη σχέση μεταξύ πολέμου και κοινωνίας και θα δείξει πώς το ένα επηρεάζει το άλλο. Θα εξετάσει θέματα όπως η ανάπτυξη πολιτικών και κοινωνικών θεσμών και ο ρόλος τόσο των πολεμιστών όσο και των αμάχων, των γυναικών συμπεριλαμβανομένων, αντλώντας παραδείγματα από το παρελθόν.

 

 

Η Μάργκαρετ ΜακΜίλαν είναι επίτιμος καθηγήτρια της διεθνούς ιστορίας στην Οξφόρδη και καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ειδικεύεται στη Βρετανική αυτοκρατορική ιστορία και τη διεθνή ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα. Μεταξύ των δημοσιεύσεών της περιλαμβάνονται: Παρίσι, 1919, ο πόλεμος που τερμάτισε την ειρήνη και Οι Άνθρωποι της Ιστορίας: προσωπικότητες και το παρελθόν.  Το 2018 έδωσε διαλέξεις στο BBC. 

 

 

 

27/6/2019, @ 20:00

 

Prof. Avi Shlaim, FBA:
Ισραήλ και Παλαιστίνη: προβλήματα και προοπτικές».

 

Η διάλεξη θα καλύψει τα κύρια ζητήματα που προκαλούν τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, την αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών για την επίλυσή τους, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής για τη Μέση Ανατολή.

 

Ο Avi Shlaim είναι επίτιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Βιβλία του είναι: Πόλεμος και ειρήνη στη Μέση Ανατολή: μια συνοπτική ιστορία (1995), Το σιδερένιο τείχος: το Ισραήλ και ο αραβικός κόσμος (2014), Το Λιοντάρι της Ιορδανίας: η ζωή του βασιλιά Χουσεΐν στον πόλεμο και την ειρήνη (2007), και Ισραήλ και Παλαιστίνη: επανεκτιμήσεις, αναθεωρήσεις, ανατροπές (2009).

 

 

 

29/6/2019, @ 20:00

 

Daniel Gwyn:

 

«Οικογενειακά δράματα: συγκρούσεις εντός διαπροσωπικών σχέσεων στις τραγωδίες του Σαίξπηρ και αντανάκλασή τους σε ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες».

 

Η διάλεξη Θα επικεντρωθεί στο πώς ο Σαίξπηρ απεικονίζει τις οικογενειακές σχέσεις και πώς το «μικρό θέατρο» της οικογενειακής ζωής μπορεί να αντικατοπτρίζει ευρύτερες πολιτικές εντάσεις και κοινωνικές ανησυχίες. Οι οικογενειακές συγκρούσεις συχνά εκρήγνυνται σε καιρούς πολιτικής ή κοινωνικής μετάβασης και η ομιλήτρια θα αναλύσει τον τρόπο που αυτό το θέμα παρουσιάζεται στον Σαίξπηρ, με επιλεγμένες σκηνές από τις τραγωδίες του. Στόχος της είναι να δείξει πώς η μετατόπιση της εστίασης από τους μεμονωμένους τραγικούς ήρωες στις σχέσεις τους ανοίγει νέους τρόπους κατανόησης της πολύπλοκης και πολυδιάστατης δυναμικής των τραγωδιών.

 

Η Daniel Gwyn είναι οικογενειακός θεραπευτής που εργάζεται στην Οξφόρδη και δίνει διαλέξεις στην κλινική Tavistock του Λονδίνου. Είναι συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων στον τομέα της. Το τελευταίο της βιβλίο μεταφράζεται: Οικογενειακά δράματα: δυνατότητα οικειότητας και συστήματα στις Τραγωδίες  του Σαίξπηρ, 2019. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και παρουσιάσεις για τις τραγωδίες του Σαίξπηρ, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

 

 

 

 

*Οι διαλέξεις θα δοθούν στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *