ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πραγματοποιηθείσες Εκθέσεις

Έκθεση Θεομητορικών Εικόνων από την Τήνο

ΜΗΤΗΡ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

22 Ιουλίου 15 Σεπτεμβρίου 2006 (Παράταση 9 Οκτωβρίου 2006)

   Στην έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου, παρουσιάζονται Εικόνες από τη συλλογή του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.), της Ιεράς Μονής της Κυρίας των Αγγέλων, Κεχροβουνίου και από τους περισσότερους Ι. Ναούς της πόλεως και των χωριών της Τήνου. Την επιμέλεια της έκθεσης και της συγγραφής του καταλόγου που τη συνοδεύει έχει ο καθηγητής συντήρησης εικόνων του Τ.Ε.Ι. Αθηνών κ. Ιωάννης Γκερέκος.

Στο νησί της Τήνου διαφυλάσσεται ως τις ημέρες μας ένας σημαντικός αριθμός εικόνων ανεκτίμητης αξίας, σε λατρευτική κυρίως χρήση αλλά και σε εκθέσεις του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και της Μονής Κεχροβουνίου. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σ αυτές κατέχουν οι εικόνες της Παναγίας, με αποκορύφωμα εκείνη τη θαυματουργική εικόνα της Μεγαλόχαρης. Όλες αυτές, εκτός από πολύτιμα στοιχεία λατρευτικής αναφοράς, συνιστούν ένα σημαντικό σύνολο για τη μελέτη της εξέλιξης των εικαστικών τεχνών στο νησί της Μεγαλόχαρης κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους, καλύπτοντας μια περίοδο μεγαλύτερη από τετρακόσια χρόνια.

Στην έκθεση των Θεομητορικών εικόνων Μήτηρ Υπάρχουσα της Ζωής, γίνεται μια προσπάθεια για διερεύνηση και παρουσίαση των σπουδαιότερων εικονογραφικών τύπων της Παναγίας και γεγονότων από τη ζωή της. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει, να μελετήσει από κοντά και να κατανοήσει εικονογραφικά σύνολα της Θεοτόκου, όπως έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των αιώνων.

Εκτίθενται εικόνες σπουδαίων ζωγράφων αγιογράφων Κρητικών και Τηνίων του 14ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, με τις αισθητικές αντιλήψεις κάθε εποχής, οι οποίες επηρέαζαν και διαμόρφωναν ανάλογα την εκκλησιαστική τέχνη και παράλληλα εκπέμπουν σε όλες τις εποχές τη δογματική και πατερική θεολογία της Εκκλησίας.

Χάρη στην επιστημονική τεκμηρίωση και ταξινόμηση των εικόνων που έγινε από τον κ. Ιω. Γκερέκο, η έκθεση ανοίγει νέους ορίζοντες στους επισκέπτες της, τους απλούς αναγνώστες, αλλά και τους μελετητές του επιστημονικού πονήματος που τη συνοδεύει.

 

[Φωτογραφίες από την Έκθεση]


Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Ηλεκτρονική διεύθυνση : info@itip.gr, itip@thn.forthnet.gr