ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πραγματοποιηθείσες Εκθέσεις

ΕΡΓΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΥΤΡΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

7 Αυγούστου – 31 Οκτωβρίου 2005

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΥΤΡΑ

 

 

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη έκθεση έργων Νικηφόρου Λύτρα (1832-1904) στην πατρίδα του. Οι πίνακες και τα σχέδια που εκτίθενται παρουσιάζουν τις διάφορες περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και την πλούσια θεματογραφία του. Ο επισκέπτης της Έκθεσης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα του Λύτρα, να θαυμάσει το συνδυασμό ρεαλιστικών χαρακτηριστικών και ιδεαλιστικών στοιχείων στις προσωπογραφίες του και να αισθανθεί τη μαγεία της Ανατολής μέσα από τα έργα που εμπνεύσθηκε όταν τη δεκαετία του 1870 ταξίδεψε στη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο. Στο Ι.ΤΗ.Π. εκτίθενται επίσης γνωστά ηθογραφικά έργα του Λύτρα, αλλά και άλλα λιγότερο γνωστά, με κορυφαίο «το Ωόν του Πάσχα» που απέκτησε το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, κατά τη δημοπρασία της 12ης Μαΐου 2005 του αγγλικού οίκου Σόθμπυς στο Λονδίνο.

Τα έργα δάνεισαν: το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, η Εθνική Πινακοθήκη, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Μηχανικής Α.Ε. κ. Πρ. Εμφιετζόγλου και η κα Λ. Ζάνου.

Την Έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, πλούσια εικονογραφημένος, (έκδοση του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, Αθήνα 2005). Τον κατάλογο συνέγραψε ο ιστορικός της Τέχνης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Αθανάσιος Χρήστου. Η φωτογράφηση έγινε από τον κ. Ηλία Ηλιάδη.

 

[Φωτογραφίες από την Έκθεση]


Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Ηλεκτρονική διεύθυνση : info@itip.gr, itip@thn.forthnet.gr