ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τρέχουσες

Ίχνη... Μια έκθεση νέων καλλιτεχνών με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του Χαλεπά, στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού .

18 Οκτωβρίου 2008 - 30 Μαρτίου 2009

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο επιφανέστερος των Νεοελλήνων Γλυπτών, είναι πάντα ζωντανός και πάντα επίκαιρος. Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, που φιλοξενεί σε μόνιμη έκθεση στο μέγαρό του ένα μεγάλο αριθμό έργων του, οργανώνει έκθεση μαθητών του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και αποφοίτων του, που σπουδάζουν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με την επέτειο των 70 χρόνων από το θάνατο του Χαλεπά. Άλλωστε το Σχολείο αυτό ιδρύθηκε το 1955 στον Πύργο της Τήνου για να συνεχιστεί το έργο του, καθώς και των άλλων μεγάλων Τηνίων μυστών της σμίλης και του χρωστήρα. Ζώντας και μαθητεύοντας στον Πύργο επί τρία χρόνια- όσα και αυτά των σπουδών τους- οι νέοι δημιουργοί που προέρχονται απ όλα τα μέρη της χώρας μας, έχουν το προνόμιο της αμεσότατης επαφής και γνωριμίας των καθοριστικών αιτίων της γέννησης των μεγαλύτερων νεοελλήνων δημιουργών, δυνατά να τους συνοδεύουν σε όλη την καλλιτεχνική τους διαδρομή.

Οι οργανωτές έδωσαν στους νέους αυτούς ανθρώπους την ελευθερία να αποτυπώσουν μέσα από γλυπτά, έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, κατασκευές, εγκαταστάσεις και νέα ψηφιακά μέσα, την προσωπική τους αντίληψη για το φαινόμενο Χαλεπά και να εξηγήσουν στον επισκέπτη της έκθεσης το θέμα τους μέσα από σύντομα κείμενα που παρατίθενται δίπλα στα έργα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο διευθυντής του Π.Ε.Σ. Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, γλύπτης Χαράλαμπος Κρητικός.

Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο κατάλογο (έκδ. Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Τήνος 2008), που περιλαμβάνει φωτογραφίες όλων των έργων, βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών και τις προσεγγίσεις τους στο έργο του Γιαννούλη Χαλεπά. Τον κατάλογο επιμελήθηκε ο Μάρκος Βιδάλης, προϊστάμενος του Ι.ΤΗ.Π., τη φωτογράφηση των έργων ανέλαβε ο Ηλίας Ηλιάδης και την εκτύπωση πραγματοποίησαν οι Γραφικές Τέχνες: Τύπος Τήνος.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου 2008 30 Μαρτίου 2009

Συνδιοργάνωση:
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου

 

[Φωτογραφίες από την Έκθεση]


Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Ηλεκτρονική διεύθυνση : info@itip.gr, itip@thn.forthnet.gr