ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Ελληνική Ζωγραφική, 19ος και 20ός αιώνας» / 16 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου 2007

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, παρουσιάζει την έκθεση: «Ελληνική Ζωγραφική, 19ος και 20ός αιώνας».

Το νεοκλασικό μέγαρο του Ιδρύματος φιλοξενεί πίνακες μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων που με την Τέχνη τους χαρακτήρισαν την πορεία της Ελληνικής Ζωγραφικής από το 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του ’60 στον 20ό. Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός της Τέχνης, κ. Αντρέας Ιωαννίδης, στο εκπαιδευτικού χαρακτήρα έντυπο που τη συνοδεύει «Αποκαλούμε Νεοελληνική Τέχνη, σε γενικές γραμμές, τη μορφή τέχνης που επικρατεί στο ελληνικό κράτος μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, αν και το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει νωρίτερα στη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα στα Επτάνησα.
Πρόκειται για τη στροφή που κάνει η Ελλάδα προς την τέχνη της Δυτικής Ευρώπης, εγκαταλείποντας παράλληλα τη βυζαντινή παράδοση, τη μεταβυζαντινή δηλαδή τέχνη, που ήταν και η κυρίαρχη μορφή σε όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεταβολή, η οποία έχει αρχίσει από τον 18ο αιώνα στα ενετοκρατούμενα Επτάνησα και θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα μετά την απελευθέρωσή της και την έλευση των Βαυαρών και του Όθωνα.» Οι 62 πίνακες που εκτίθενται είναι της Συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη, καθώς και του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Το ταξίδι στην Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης ξεκινά λοιπόν από την Επτανησιακή Σχολή (Γερ. Πιτζαμάνος, Ν. Καντούνης, Γ. Άβλιχος, Α. Κριεζής), συνεχίζει στη Σχολή του Μονάχου με έργα των Τηνίων Νικολάου Γύζη και Νικηφόρου Λύτρα και των Γεωργίου Ιακωβίδη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Θεοδώρου Βρυζάκη κ.ά. και ολοκληρώνει το 19ο αιώνα, με ζωγράφους όπως ο Συμεών Σαββίδης και ο Περικλής Πανταζής.

Για τα πρώτα 30 χρόνια του 20ού αιώνα, όπου κυριαρχεί η τοπιογραφία, συναντούμε έργα των Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, Νικολάου Οθωναίου, Σοφίας Λασκαρίδου, Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Νικολάου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Μιχάλη Οικονόμου, Σπύρου Παπαλουκά, Θεόφιλου κ.ά. Η περίφημη «γενιά του ’30», παρουσιάζεται μέσα από έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, του Γιώργου Μπουζιάνη, του Νίκου Εγγονόπουλου, του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη κ.ά.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την Αφαίρεση, η οποία κατακτάται μετά τον Πόλεμο με τους Σπυρόπουλο, Κοντόπουλο, Μόραλη και Στάμο, και θα γίνει το κατεξοχήν εικαστικό ιδίωμα της δεκαετίας του ’60.

Συνοδευτικά Έντυπα :
(εκδόσεις του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, Τήνος 2007):
Ελληνική Ζωγραφική, 19ος και 20ός αιώνας
Greek Painting, 19th and 20th century

Χορηγός της έκθεσης είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
της έκθεσης «Ελληνική Ζωγραφική, 19ος και 20ός αιώνας» και της μόνιμης έκθεσης Γιαννούλη Χαλεπά

Καθημερινές εκτός Τρίτης: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
Σάββατο-Κυριακή: 10:30 π.μ. - 2 μ.μ. και 7 μ.μ. – 9 μ.μ.

 

[Φωτογραφίες από την Έκθεση]


Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Ηλεκτρονική διεύθυνση : info@itip.gr, itip@thn.forthnet.gr