ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τρέχουσες

«Κ.Π. Καβάφης …αβέβαιες μνήμες» έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση

11-30 Οκτωβρίου 2013

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Καβάφη
«Η Τήνος τιμά τον Κ.Π. Καβάφη»

 
Ακολουθώντας το θεμέλιο της τέχνης του Κ. Π. Καβάφη, τους  σπόρους της ποίησής του και  τις αναμνήσεις, τοπία και πρόσωπα που αναδύονται μέσα από το νου μάς μεταφέρουν σε έναν κόσμο άχρονο, μυστηριώδη, όπου η ιστορία και η μνήμη ενσωματώνονται στο τώρα, μέσα από τον φωτογραφικό φακό.

«...αβέβαιες μνήμες» ξεπροβάλλουν μέσα από την έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση, η οποία είναι αφιερωμένη στον αλεξανδρινό ποιητή, με αφορμή το έτος Καβάφη για τη φετινή συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση και 80 από τον θάνατό του, και εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 20:15, στα πλαίσια του αφιερώματος του Ιδρύματος στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή.

Η έκθεση - που θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου – περιλαμβάνει μια σειρά από 22 εικαστικές φωτογραφίες της Μαρίας Στέφωση και video art της Ιωάννας Σπηλιοπούλου. Διαρθρωμένη σε δύο ενότητες, αποτελεί ένα ταξίδι από την αρχαία στη σύγχρονη Αλεξάνδρεια, μια περιπλάνηση μέσα στις εποχές, ένα οδοιπορικό σε αυτό που ο Σεφέρης αποκαλεί «καβαφική γεωγραφία», με την παρουσία του ποιητή ζωντανή σε κάθε βήμα της διαδρομής.

1η Ενότητα: Ο Καβάφης

Με οδηγό τον ίδιο τον ποιητή, που σαν σκιά περιδιαβαίνει την πόλη και  σαν μια διαχρονική παρουσία στέκει ανάμεσα σε σπίτια, δρόμους και ανθρώπους, στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται μια σειρά από εικόνες της σύγχρονης πόλης, αναμεμειγμένες με εικόνες του υποσυνείδητου: μνήμες μιας πόλης - έμπνευσης για τον ποιητή – διαβάτη, μιας πόλης - σύμβολο: της Αλεξάνδρειας. Το ρεαλιστικό στοιχείο εμπλέκεται με το φαντασιακό, ενώ το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον γίνονται ένα.

2η Ενότητα: Μισοειδωμένα πρόσωπα

Στη δεύτερη ενότητα, εισχωρούμε πιο βαθιά στον χρόνο, αλλά και στον εσωτερικό κόσμο του ποιητή: στον κόσμο των αισθήσεων, στα «ινδάλματα της ηδονής» του, που ανασύρονται από την Ιστορία και αποτυπώνονται στα ποιήματά του. Αλεξανδρινοί βασιλείς, έφηβοι θεοί του Ολύμπου, νεαροί Απόλλωνες και Αντίνοοι, που ξεπηδούν από τους Ελληνιστικούς Χρόνους, εμφανίζονται σαν «μισοειδωμένα πρόσωπα» για να υμνήσουν το κάλος που διεγείρει τις επιθυμίες του ποιητή, «τα τελειότατα πλάσματα των τελείων Θεών».

Άννα Χασανάκου

Ιστορικός Τέχνης

Εγκαίνια Έκθεσης: 11-10-2013, ώρα 20:15, στον 1ο όροφο μεγάρου Ι.ΤΗ.Π.
Διάρκεια έκθεσης: 11 – 30 Οκτωβρίου 2013
Χώρος: 1ος όροφος Ι.ΤΗ.Π.
Επικοινωνία:
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.)
84200 Τήνος, Κυκλάδες
www.itip.gr
Τ.: 2283029070, E-mail: info@itip.gr

Με την υποστήριξη της πλοιοκτήτριας εταιρείας FastFerries

 

[Φωτογραφίες από την Έκθεση]


Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Ηλεκτρονική διεύθυνση : info@itip.gr, itip@thn.forthnet.gr