ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Ταξιδεύω και ονειρεύομαι… τα παιδιά με καρκίνο ζωγραφίζουν»

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2012


Στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού πραγματοποιείται μια πολύ σημαντική έκθεση παιδιών με νεοπλασία και διδάσκουν σε όλους μας τη χαρά μέσα από τις δυσκολίες, τα χρώματα της ελπίδας πάνω στο κρεβάτι του πόνου. Ζωγραφίζουν τη ζωή, το περιβάλλον τους, τους αγαπημένους τους, έναν κόσμο όπως πρέπει να είναι.

«Όταν καλέσαμε τα παιδιά και τους είπαμε ότι θέλουμε να ζωγραφίσουν για τη φλόγα, δίνοντας τους σαν θέμα το «Ταξιδεύω και ονειρεύομαι» δεν φανταζόμασταν τη χαρά και τον ενθουσιασμό με τα οποία θα αγκάλιαζαν την όλη προσπάθεια.
Ανοίγοντας την κουρτίνα του ουράνιου τόξου, τα παιδιά στο φωτεινό δωμάτιο του νοσοκομείου ξεχνούσαν για ώρες τις δύσκολες θεραπείες. Ταξίδευαν μέσα στα χρώματα και ζωγράφιζαν τον πόνο, την λύπη αλλά και τη χαρά της προσμονής της ίασης. Ελευθέρωναν την ψυχική τους δημιουργικότητα και ξεπερνούσαν τους φόβους τους», επισημαίνει η ζωγράφος Γιάννα Καλογεράκη, που συμμετείχε στην οργάνωση του εγχειρήματος.

«Στο κάλεσμα της ΦΛΟΓΑΣ και του Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού» ανταποκρίθηκαν 20 παιδιά, 8 έφηβοι και 2 αδέλφια παιδιών και μέσα από τις 72 δημιουργίες τους ονειρεύτηκαν και ταξίδεψαν τις σκέψεις τους, τις αναζητήσεις τους, τα ερωτηματικά τους αλλά και την φυσιολογικότητα της ηλικίας τους....

Βγήκαν από το δωμάτιο νοσηλείας (η πραγματικότητα) και ακούμπησαν στον καμβά τα «γιατί» τους, στρίμωξαν τα «πρέπει» της θεραπείας τους και δημιούργησαν (η φαντασίωση) ! Οι δημιουργίες τους ατομικές ή ομαδικές (παρεϊστικες όπως τις ονόμασαν) , ταξίδεψαν στο νησί των αναζητήσεων, της τέχνης και του οράματος, στην Τήνο και μας καλούν να δούμε έξω και πέρα από σχήματα και χρώματα. Ας ανοίξουμε λοιπόν τα «άλλα» μας μάτια και ας νοιώσουμε ήχο, χρώμα και άγγιγμα έτσι όπως μόνο ΑΥΤΑ τα παιδιά που και οι πέντε αισθήσεις τους «δοκιμάζονται», μπορούν να μετουσιώσουν σε λέξεις και ας «διαβάσουμε» τα λόγια τους !» Τονίζει η Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη, συντονίστρια-διευθύντρια Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α Κυριακού», στην εισαγωγή του εντύπου που συνοδεύει την έκθεση

Η έκθεση πραγματοποιείται ως παράλληλο γεγονός του 3ου Διεθνούς Σεμιναρίου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (3rd International Lung Cancer Seminar), το οποίο διοργανώνεται από 7 ως 9 Σεπτεμβρίου 2012 από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (Hecog), με στόχο να παρουσιαστούν όλες οι σημαντικότερες πρόοδοι για τον καρκίνο του πνεύμονα σε μια πολυτομεακή επιστημονική βάση.

Το Σεμινάριο οργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Νήσο Τήνο και τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στον καρκίνο του πνεύμονα.

Στην Έκθεση ζωγραφικής συμμετέχουν και Τήνιοι καλλιτέχνες. Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων των Τήνιων καλλιτεχνών θα διατεθεί για τους σκοπούς του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 21.00, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στα πλαίσια της Τελετής Έναρξης του Σεμιναρίου.

 

[Φωτογραφίες από την Έκθεση]


Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού Ηλεκτρονική διεύθυνση : info@itip.gr, itip@thn.forthnet.gr